Vakblad voor de Bloemisterij Het vak Wie wint FleuroStar Award na begonia Miss Malibu?

Wie wint FleuroStar Award na begonia Miss Malibu?

0

Veredelaar Nadine Rijk en begoniaspecialist Walter van der Wel bij Dümmen Orange vinden een aanzuigende werking uitgaan van de FleuroStar Award, dus ook voor begonia Miss Malibu. Zij zijn benieuwd naar de opvolger.

De FleuroStar Award gaat naar de pot- of perkplant met de grootste ’wow-factor’ op het verkooppunt. Een panel van ruim dertig professionals, bestaande uit veredelaars, kwekers, handelaars, marketeers en vakjournalisten bepalen tijdens de Flowertrials de variëteit met de hoogste gemiddelde score op handelspotentieel en aantrekkelijkheid. Leden van Fleuroselect zenden een noviteit in, waarna een FleuroStar-comité (intern comité bij Fleuroselect) beslist over deelname.

Dahlia LaBella Maggiore Rose Bicolour

dahlia

Dahlia LaBella Maggiore Rose Bicolour van Beekenkamp geeft felroze kleur van de lente tot aan de eerste vorst. De stevige planten worden 30-40 cm hoog en vertonen grote, prachtige tweekleurige bloemen tot 10 cm diameter. Deze Dahlia uit stek ziet er oogverblindend uit in potten op het terras, patio of balkon maar komt ook volledig tot zijn recht in zomerperken. LaBella Maggiore Rose Bicolour is eveneens een mooie plant voor snijbloemen: hoe meer stelen je afsnijdt, des te langer de plant doorbloeit.

Calibrachoa MiniFamous Double PinkTastic

calibrachoaminifamous

Calibrachoa! Double PinkTastic van Selecta one springt meteen in het oog dankzij de tweekleurige roze-witte kringetjes van bloemblaadjes in het hart van de bloem. Deze uitstekende performer geniet alle voordelen van de MiniFamous serie: versterkte wortels, erg vroeg bloeiend en tolerant tegen meeldauw. MiniFamous Double PinkTastic ziet er geweldig uit in een mono-display maar doet het ook erg goed in gecombineerde bakken. Deze beauty uit stek bloeit van de lente tot de herfst en produceert het hele seizoen door nieuwe bloemen voor een prachtig, zomers decor.

Calibrachoa Conga Sunset Kiss

Calibrachoacongasunsetkiss

Geheel passend in de urban gardening trend is Calibrachoa Conga Sunset Kiss van Florensis de perfect geproportioneerde plant voor een (bijzet)tafel op het terras of balkon. De warme oranje bloemkleur verwarmt het balkon optisch en het helderrode hart van de bloem trekt de aandacht. Deze natuurlijk compacte Conga uit stek heeft amper remmiddelen nodig en is daarmee bijzonder geliefd bij milieubewuste telers. Sunset Kiss heeft een uitermate goede shelf life. Een enkel plantje ziet er leuk uit in een potje, gecombineerd in grotere bakken komt deze nieuwkomer ook prima tot zijn recht.

Helianthus interspecific Sunfinity

helianthus

Niet minder dan 10 jaar is besteed aan de ontwikkeling van Sunfinity, de zonnebloem uit zaad van Syngenta die een revolutie teweeg gaat brengen op de zonnebloemenmarkt voor home gardening. Traditionele zonnebloemen zijn ofwel kleine planten in pot of snijbloemen met een enkele steel en bloem die slechts 7-10 dagen bloeien. Sunfinity is veredeld om vele stelen met meerdere bloemen te hebben en het hele seizoen door te bloeien en is hiermee echt uniek op de markt. Deze nieuwkomer kan tot 1,5 meter hoog worden en ziet er spectaculair uit in hoge potten op het terras of als kleurige achtergrond in de tuin. Gedurende het seizoen kan je zonnebloemstelen afsnijden en in je huis zetten.

Pepper Mamba-Red

pepperred

Een prachtige combinatie van zwart en rood in de vruchten, dat is Mamba-Red. Deze vernieuwende Peper van Prudac vertoont een rechte, compacte groei met centrale stevige steel en beperkte vertakkingen. Planten worden ongeveer 80 cm hoog en 30 cm breed. De naar boven groeiende, glanzende vruchten zijn oorspronkelijk zwart en worden felrood bij het rijpen. Ze hebben een mild pikante smaak. Ook na het oogsten, groeit de plant gewoon verder. Deze peper is makkelijk te telen en moet niet getopt worden. Tijdens het transport vallen de vruchten niet van de plant. Zwart dat rood wordt… de nieuwste trend in patio sierplanten.

Bijzondere prijs

Zowel Rijk als Van der Wel vindt de FleuroStar Award een bijzondere prijs in vergelijking met soortgelijke prijzen als Glazen Tulp of Taspo Award. „Er gaat een aanzuigende werking van uit, mede omdat FleuroSelect er een hele promotiecampagne aan koppelt. Op de belangrijkste beurzen komt de winnaar een jaar lang onder de aandacht”, licht Rijk toe.

Lees aanstaande vrijdag, 2 juni, een uitgebreider interview met Nadine Rijk en Walter van der Wel in special over de FlowerTrials in de Bloemisterij.

Peter van Leth
Peter van Leth is vakredacteur politiek en economie bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Verdere aandachtsgebieden zijn personeelsbeleid, gewasbescherming, veredeling, groene, perk- en kuipplanten.

Reageer op dit artikel

avatar