WUR organiseert wedstrijd ’Design the Ultimate urban greenhouse’

Wageningen University & Research (WUR) organiseert vanaf komend najaar een innovatiewedstrijd voor universitaire en hbo-studenten van over de hele wereld. De opdracht luidt: ontwikkel een ’urban greenhouse’ van de toekomst, oftewel een kas of ’vertical farm’ waarin je professioneel voedsel kunt produceren in de stad. Voor de challenge zoekt WUR nog bedrijven, overheden en non-profit organisaties die het project willen sponsoren, van kennis en expertise willen voorzien of die gerichte onderzoeksvragen hebben.

„We zijn in gesprek met gemeenten die in de challenge een kans zien om stadslandbouw in eigen stad een impuls te geven. Daarnaast verbinden we ons graag aan private partijen die kansen zien, zoals energiebedrijven, kassenbouwers, tuinbouwbedrijven en logistieke partners”, aldus Rio Pals, coördinator van de Student Challenge. WUR wil daarnaast graag in gesprek komen met non-profitorganisaties die kunnen helpen bij de sociale of milieutechnische inbedding van stadslandbouw.”

Kasontwerpen
In te dienen kasontwerpen moeten volgens Pals zo circulair mogelijk zijn in termen van water, energie, CO2 en nutriëntengebruik en mogen slechts tot een gering aantal ’foodmiles’ leiden. „Daarnaast vinden we het belangrijk dat de kas en de bijbehorende productiesystemen echt een sociale bijdrage leveren aan de wijk. Ten slotte moeten de studenten zorgen voor een goed onderbouwde businesscase. We willen innovatieve inzendingen die technisch, sociaal en economisch haalbaar zijn.”

Aanmelding in oktober
„Stadslandbouw zal het wereldvoedselprobleem niet oplossen, maar kan de problemen rond voedselvoorziening in grote steden wel verlichten. Daarnaast is het goed voor de leefbaarheid en de sociale cohesie in een stad en kan het voor mensen een stimulans zijn om gezonder te eten”, aldus Pals. De bedoeling van de wedstrijd is om stadslandbouw naar een hoger plan te tillen. Studententeams kunnen zich in oktober 2017 aanmelden. Eind augustus 2018 staan de teampresentaties gepland en kiest de jury het winnende idee.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties