De Boomkwekerij Xylella Xylella breidt in Zuid-Italië nog altijd rap uit

Xylella breidt in Zuid-Italië nog altijd rap uit

0

In het eerste jaar na de ontdekking van Xylella in Zuid-Italiaanse olijfbomen was 8.000 ha besmet. Nu, vijf jaar later, is meer dan 275.000 ha aangetast door de quarantaine-bacterie.

In Zuid-Italië is inmiddels een bufferzone van 7.775 km2 afgebakend waarin ongeveer 25 miljoen olijfbomen staan voor de olijfproductie. Deze cijfers werden donderdag gemeld op een seminar over Xylella, gehouden op vakbeurs Flormart in Padua.

„We kunnen Xylella niet uitroeien”, zei Gianni Cantele, president van Coldiretti Puglia. „We zullen ermee moeten leven en accepteren dat de bacterie er is. En we moeten doorgaan met onderzoek naar een oplossing voor het probleem.”

Sierteelt vrij van Xylella

De hele Italiaanse sierteelt is nog altijd vrij van Xylella, benadrukte Leonardo Capitanio, president van Associazione Nazionale Vivaisti Esportatori (ANVE). „Maar we maken ons grote zorgen, niet alleen over de verspreiding, maar ook over ’fake news’ wat je erover leest: dat je maar zou moeten stoppen met import uit Italië.”

Lees binnenkort in het vakblad meer over het seminar, waar Xylella-onderzoeker Donato Boscia bovendien een oplossing presenteerde voor het probleem.

Foto: Arno Engels

Reageer op dit artikel

avatar