Tuin en Landschap nieuws Xylella: Paspoortplicht breidt uit met acht gewassen

  Xylella: Paspoortplicht breidt uit met acht gewassen

  0

  De EU-lijst van paspoortplichtige Xylella-waardplanten is alweer uitgebreid. Ditmaal zijn acht nieuwe siergewassen op de lijst gezet.

  De NVWA meldt dat het om deze acht gewassen gaat: Coprosma repens, Elaeagnus angustifolia, Euryops pectinatus, Prunus armeniaca, Ulex europaeus, Amaranthus retroflexus, Dimorphotheca fruticosa (synoniem Osteospermum fruticosum) en Euphorbia chamaesyce.

  De Europese Commissie heeft deze acht toegevoegd vanwege besmettingen. De quarantaine-bacterie was niet eerder in deze gewassen aangetroffen.

  De paspoortplicht geldt vanaf de publicatiedatum van Brussel, dat was 11 april. Vanaf 1 juli 2019 controleren de fytosanitaire diensten in EU (dus inclusief de NVWA) op de aanwezigheid van dit paspoort in het handelsverkeer.

  Bekijk hier de volledige actuele lijst van paspoortplichtige waardplanten (update 12). De laatste update was in september 2018, toen kwamen er zeven nieuwe bij op de lijst.

   

  Arno Engels
  Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

  Reageer op dit artikel

  avatar