Yiliang

0

Yiliang, de county waar onze kwekerij onder valt, is bezig aan een snelle ontwikkeling.

Een paar jaar geleden is het begonnen met het wegkopen van boomkwekers. Een grote hoek land tussen de rivier en de doorgaande weg heeft plaatsgemaakt voor immense woontorens. Hele rijen met torens van veertig verdiepingen. Achter deze torens is langs de rivier een compleet nieuwe wijk verschenen met een soort van mediterraan aandoende huizen. Geschakeld en vrijstaand, in zachte zandkleuren en met een tuintje. Dit is niet ’des China’s’ waar normaal elke meter land omgetoverd wordt in een veelvoud aan meters woonoppervlak.

De doorgaande weg langs deze woningbouw was een gewone tweebaansweg. Deze is nu volop onder constructie en wordt een zesbaansweg.Voor het doorgaande verkeer is er ondertussen ook al een nieuwe weg klaar met rechtstreekse aansluiting op de snelweg. Al deze bouwactiviteiten geven immense stofoverlast. Het is nu voorjaar, dus geen regen en een luchtvochtigheid waar de Sahara bij in de schaduw staat. Daardoor hangt er constant een stofwolk. Je kunt er maar beter niet over nadenken wat daar allemaal aan schadelijke deeltjes inzitten.

Wel een goed idee is om voor je met de auto op pad gaat, deze eerst te starten, alle ramen en deuren open te zetten, de fan voor frisse lucht vol aan te zetten en te wachten tot de stofwolken uit de auto zijn geblazen. Vervolgens komt er al rijdende soms zoveel stof naar binnen dat als je die fan wat harder zet je letterlijk een moment niets meer ziet door het stof wat de auto ingeblazen wordt.

Buiten al deze ongemakken zitten er natuurlijk ook veel voordelen aan al deze verbouwingen. Er komen grote nieuwe winkelcentra, oude rommelige kleine zaakjes verdwijnen en er komen nette, gespecialiseerde winkels voor in de plaats. Er komen restaurants waar je echt lekker kunt eten, drogisterijen, sportscholen, noem maar op. Er komt zelfs een McDonald’s. En een ding is zeker, als er in een stadje een McDonald’s verschijnt is het serieus bezig zichzelf op de kaart te zetten.

Cok Harteveld is general manager Van den Berg Roses