‘Zachte’ brexit kost Nederlandse economie ruim €4,5 miljard

Zelfs een ‘zachte’ brexit kost de Nederlandse economie volgens ABN AMRO ruim €4,5 miljard – ofwel 0,7 procent van het bbp (vanuit de productie) – en meer dan 17.000 banen ten opzichte van vorig jaar. Deze economische schade komt voort uit de extra handelsbelemmeringen die bij een brexit gelden, zoals grenscontroles, files bij de douane en extra administratie. Deze belemmeringen kunnen hun weerslag hebben op de vraag.

Bij het doemscenario van een ‘harde brexit’ is de schade volgens ABN AMRO veel groter. Mede door invoertarieven: ruim €17,5 miljard en het verlies van bijna 70.000 banen. Nederlandse bedrijven in verschillende sectoren hebben dus veel te winnen bij een succesvolle uitkomst van de brexit-onderhandelingen. ABN AMRO verwacht dat de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk met een vrijhandelsverdrag uit elkaar gaan.

De schade is zo omvangrijk, omdat het Verenigd Koninkrijk één van de belangrijkste handelspartners van Nederland is. Zo worden exporteurs van machines, chemische producten en voeding rechtstreeks getroffen, omdat zij veel zaken doen met Britse afnemers.

Foto’s Shutterstock

Vrijhandelsakkoord

Bovendien zijn veel bedrijven sterk verweven met sectoren in binnen- en buitenland en worden zij hierdoor óók indirect geraakt. Dat geldt zelfs voor het overgrote deel (55 procent) van de schade (2,5 miljard euro bij een zachte brexit). ABN AMRO heeft geen specifieke cijfers voor de schade voor de bloemen- en plantenexport.

Het bestrijden van de coronacrisis en de voorbereidingen op de brexit lopen op dit moment door elkaar heen. Ook remt brexit – in welke vorm ook – het economisch herstel ná de pandemie, verwacht ABN AMRO.

„Hoewel we verwachten dat het Verenigd Koninkrijk en de EU tot een vrijhandelsakkoord komen, is de schade voor het Nederlandse ook bij een zachte brexit bedrijfsleven aanzienlijk. Een aantal factoren kan deze schade de komende jaren echter lager doen uitvallen”, zegt Sonny Duijn, Sector Econoom Thema’s van ABN AMRO.

Lees hier het rapport van de ABN AMRO.

Royal FloraHolland berekende de impact van brexit op de export van bloemen en planten naar het VK. Dat lees je hier.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties