‘Zelfs de karaokebars zijn weer open in China’

Hier in China merk je in het dagelijks leven weinig meer van het coronavirus. China is zo goed als schoon. Alles normaliseert zich. Door track en trace en snelle actie is het virus zo goed als helemaal weg. Daardoor hebben we hier ook geen 1,5-meterregel. Iedereen zit weer hutjemutje op elkaar in de restaurants, in de bus en in de parken. Zelfs de karaokebars zijn weer open.

Als er niemand meer is die jou aan kan steken is die regel ook niet nodig. Alert is men echter nog wel. Zeer alert. Temperatuurmetingen voordat je de supermarkt in mag en het scannen van de QR om te zien waar je geweest bent, blijven verplicht. Die alertheid is er vanwege de grote angst dat het virus weer de kop op steekt. Met name is men vreselijk huiverig voor import van het virus. Daar kwamen in de afgelopen maanden ook de nieuwe gevallen vandaan. Mensen van buiten China brachten het weer terug.

Buitenlanders kunnen dan ook rekenen op een zekere mate van argwaan van de lokale bevolking. Ik merk dat hier zelf niet. In het plaatsje waar ik woon ben ik de enige buitenlander en zijn ze al jaren aan me gewend. Dit hoor je trouwens in heel Azië. Buitenlanders worden behandeld alsof ze een aura aan virus om zich heen hebben hangen. Nu moet ik erbij zeggen dat dat in China ook wel zo gekomen is door het gedrag van een groepje buitenlanders, die besmet waren en toch alle regels aan de laars lapten. Dan kun je dit verwachten.

Grenzen zitten nog wel erg dicht, al komt daar heel rustig aan ook wat verbetering in. Stukje bij beetje. Dat is nu nog de grootste restrictie in Azië. De dichte grenzen. Maar om de economie verder te stimuleren komen daar steeds meer uitzonderingen op. Ook in Europa lees ik dat alles weer wat normaler wordt, gelukkig.

Als het virus goed geïsoleerd blijft en er ergens eind van het jaar of begin volgend jaar een vaccin is, kan alles echt weer normaal worden. Al denk ik dat het nooit meer zo wordt, zoals het was voor de pandemie. Sterker nog. Ik heb een hele positieve inslag: het wordt alleen maar beter!

Cok Harteveld,

General manager, Berg Roses, China

Lees hier meer columns van Cok

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties