Vakblad voor de Bloemisterij Zelfs de laatste gaatjes van onze kas zijn gevuld

Zelfs de laatste gaatjes van onze kas zijn gevuld

0
Halverwege maart krijgen we meestal de laatste serieuze sneeuwval. Daarna neemt de kracht van de zon, evenals de toevoer van warme lucht, toe. De eerste trekvogels komen terug; elke week nieuwe soorten en elke week meer. Het is een vrolijk gekwetter wanneer ik naar de kas loop in de ochtend. Ik kan weer zonder jas naar buiten. Het sneeuwhek is al opgeborgen.Wij kweken jaarrond bromelia’s. Toen we begonnen, ontvingen we elke twee maanden leveringen van gelijke omvang. De soorten kwamen niet gelijktijdig in bloei en zo ontstond spreiding in afleveren. Door de jaren zijn de aantallen toegenomen en kweken we voor de momenten dat er vraag is. De toename is met name in het voorjaar wanneer de meeste planten worden verkocht.

De planning heeft zich in de loop van de jaren ontwikkeld met als gevolg dat we nu 15% in zowel het laatste en eerste kwartaal van het jaar afleveren, 25% in juli, augustus en september en 45% in april, mei en juni. Daardoor lieten we geplande leegloop toe in de planning. Maar leegloop is natuurlijk geen gewenste situatie. En met toenemende vraag op de lokale markt is ook de planning verder ingevuld. Zelfs de laatste gaatjes zijn nu opgevuld met extra partijen. Rest alleen nog maar de vraag in welke volgorde al die planten binnenkomen, opgepot en wijd gezet gaan worden.

Clen ziet deze opgave als een uitdagende puzzel. Hij heeft een eindsituatie in zijn hoofd en blijft zolang schuiven totdat alle stukjes op de juiste plaats vallen. Met name in april staat de kas stijf vol. Alle planten die in april, mei en juni afgeleverd worden, nemen veel ruimte in. Nieuwe jonge planten komen binnen en wachten om geplant te kunnen worden. Wanneer alles vol staat is er nog een laatste uitwijkmogelijkheid: Deense karren. Daarna kunnen we alleen verder door af te leveren.

In een ander deel van de kas staan hibiscussen. Door de winter heen zijn die mooi gelijkmatig uitgegroeid. De knoppen beginnen zich te ontwikkelen, klaar om in bloei te komen. De afleverdrukte komt na Pasen weer in volle gang. Wij zijn er klaar voor. Vandaag nog een keer genieten van een witte wereld, want ook hier heeft aprilletje zoet nog weleens een witte hoed.

Angelle van Kleef

 

Reageer op dit artikel

avatar