Zes seizoensbloemen in september over op Fust588

Royal FloraHolland gaat op 23 september 2019 verder met de uitrol van fust 588 voor de producten gypsophila, hypericum, chamelaucium (waxflower), limonium, veronica en euphorbia.

In maart 2019 introduceerde FloraHolland de nieuwe efficiënte meermalige bloemenemmer (Fc588) met bijbehorend opzetrek (Fc598) in zijn fustpool. Lisianthus was de eerste productgroep die er mee aan de slag ging.  Op 17 juni was het de beurt aan alstroemeriatelers. Inmiddels vonden er meer dan 2,5 miljoen roulaties in het nieuwe fust plaats.

Verdere verduurzaming

In september volgen gypsophila, waxflower, limonium, veronica en euphorbia. Voor de aanvoerders van deze zes productgroepen zijn vanaf maandag 16 september de Fc588 en Fc598 verkrijgbaar. De gereguleerde uitgifte vindt plaats vanuit FloraHollands fustdepots in Aalsmeer, Naaldwijk, Rijnsburg en Eelde en op Veiling Rhein-Maas en Plantion.

Met de introductie van de nieuwe bloemenemmer Fc588 speelt RFH in op het toenemend gebruik van CC-containers in de export en werkt hij aan verdere verduurzaming en zorgen voor verlaging van de ketenkosten.

FloraHolland zegt te streven naar volledige vervanging van de Fc577, maar legt aanvoerders geen verplichting op.  De veiling verwacht in november 2019 wederom een serie productgroepen vrij te kunnen geven voor gebruik van de Fc588/Fc598.

Het grootste voordeel van de nieuwe emmer is de hogere beladingsgraad voor de handel. Er kunnen nu zes in plaats van vier fusten per laag op een Deense kar: een winst van 50%. Op een stapelwagen passen 11% meer emmers, dat is per laag tien emmers in plaats van negen.

Kosten: €26 miljoen

De emmers geven beladingsvoordeel. Omdat er minder karren en vrachtwagens nodig zijn, is er ook minder CO2-uitstoot.

De kosten van de 5 miljoen emmers en 2 tot 3 miljoen opzetrekken – ruim €26 miljoen verdeeld over vier jaar – komen op conto van Royal FloraHolland. Bovendien derft de veiling inkomsten doordat kwekers meer op drie lagen zullen aanvoeren. Huur blijft voor kwekers en handelaren hetzelfde.

Hoe anders is 588 in vergelijking met 577? De emmer heeft andere verhoudingen en de binnenkant is iets kleiner. Doordat 588 rechthoekig is kunnen de fusten strak tegen elkaar op een kar geplaatst worden. Nadeel kan zijn dat bloemen die wat meer ruimte aan de bovenkant nodig hebben, te strak tegen elkaar komen te staan.

Recent publiceerde het Vakblad een artikel over de eerste ervaringen met Fust 588. Dat artikel lees je hier.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties