ZLTO wil Greenport Brabant oprichten

  ZLTO-voorzitter Wim Bens wil een Greenport oprichten in Noord-Brabant. „Een typische Brabantse Greenport, geen kopie van Greenports Nederland.” ZLTO wil daarmee de volledige potentie en innovatiekracht van de tuinbouw in Noord-Brabant benutten.

   

  Volgens ZLTO zijn alle voorwaarden er in Noord-Brabant om een succesvolle Greenport te worden: de strategische ligging tussen Mainport Rotterdam (logistiek), de biobased delta in West-Brabant (verduurzaming) en Brainport Eindhoven (technologie en kennis).

  „De oprichting van een Greenport is noodzakelijk willen we met elkaar de grote uitdagingen van onze tijd het hoofd bieden”, aldus ZLTO-voorzitter Wim Bens. „Het draait om de groeiende behoefte aan plantaardig voedsel en fijn groen, concurrentiekracht, innovatievermogen, verduurzaming en verwaarding van reststoffen en -stromen, kortom: het scheppen van een nieuw economisch duurzaam model.”

  Brabant kan achtste Greenport worden

  In Nederland zijn er zeven regionale Greenports, samenwerkingsverbanden tussen ondernemingen in de tuinbouw, overheden en onderwijsinstellingen. „Wij pleiten niet voor een copy-paste model”, aldus de ZLTO-voorzitter, „maar willen dat al deze spelers nauwer gaan samenwerken; vanuit hun eigen rol, positie en waarde. Krachten bundelen en elkaars expertise benutten, levert altijd meerwaarde op: commercieel en maatschappelijk. Een sterk netwerk bouwen dat ruimte biedt aan een sector die cruciaal is voor één van de grootste transities waar we met elkaar voor staan: het realiseren van een  duurzame samenleving, waar mensen kunnen genieten van gezond eten en fijn groen. Wij zijn ervan overtuigd dat we dit kunnen waarmaken in Noord-Brabant”, aldus Bens.

   

  De komende tijd gaat ZLTO met alle betrokken partijen, de provincie Noord-Brabant voorop, onderzoeken hoe ze een Greenport in de provincie vorm kunnen geven: financieel en organisatorisch. De Noord-Brabantse tuinbouw draagt voor bijna 40 procent bij aan de totale omvang van de sector in Nederland.

  Om de oprichting van Greenport Brabant te promoten heeft ZLTO al een filmpje online gezet, waarin telers en bestuurders aan het woord komen.

   

   

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties