Vakblad voor de Bloemisterij Opinie Zo komt Brexit stukje bij beetje dichterbij

Zo komt Brexit stukje bij beetje dichterbij

0

Kan jij binnen 48 uur een goed oordeel geven over ruim 100 pagina’s vol juridische vaktaal die de toekomst van je land bepaalt? Het Britse Lagerhuis ook niet. Daarom komt het nieuwe brexit-uitstel niet als een verrassing. De vooruitzichten voor de lange termijn worden echter langzaam maar zeker steeds beter.

Het gaat de Britse premier Boris Johnson niet lukken om Groot-Brittannië op de brexit-deadline van 31 oktober uit de EU te leiden. Een meerderheid in het Lagerhuis stemde dinsdag tegen het strakke tijdschema dat hij in gedachten had. Vervolgens was er heel veel aandacht voor die nederlaag in kranten en op nieuwssites. Hierdoor zou je bijna vergeten dat het hem vlak daarvoor mooi wel lukte om zijn akkoord door het Lagerhuis te loodsen. Daarmee heeft hij binnen drie maanden een Brits vertrek uit de EU dichterbij gebracht dan zijn voorgangster Theresa May in de drie jaar daarvoor. De grote vraag is natuurlijk of het hem ook gaat lukken om de brexit-soap echt tot een goed einde te brengen.

Deadline naar achteren
Het goede nieuws is dat het ernaar uitziet dat hij daarvoor ruim voldoende tijd krijgt. De EU zet in op een verschuiving van de deadline naar 31 januari. Johnson zou het liefst de druk op de ketel houden en inzetten op een vertraging van slechts enkele weken. Hij dreigde met het uitschrijven van nieuwe verkiezingen als er een uitstel tot begin volgend jaar zou komen. Er zijn verschillende redenen waarom hij daar mogelijk toch vanaf ziet. In de eerste plaats dreigt zijn Conservatieve Partij concurrentie te krijgen van de Brexit Party van Nigel Farage. Daar komt bij dat politici er gebruikelijk weinig voor voelen om in de wintermaanden verkiezingen te houden en zeker niet in de feestmaand december.

Wat zeggen de wedkantoren?
Overigens heeft Johnson de steun nodig van oppositiepartij Labour voor het uitschrijven van vervroegde verkiezingen. Ondanks eerder toezeggingen is het nog maar de vraag of hij die krijgt. Niet voor niets prijzen de Britse wedkantoren de kans op verkiezingen voor het jaareinde beduidend kleiner in dan in 2020 of later. Het Britse pond wijst er in ieder geval op dat een brexit-akkoord er op korte termijn even niet inzit. De munt schoot twee weken terug nog met ruim 3% omhoog ten opzichte van de euro toen Johnson plotseling goede voortgang boekte in de gesprekken over de Ierse grens. Ondanks het EU-akkoord en de opsteker in het Lagerhuis is daar sindsdien slecht 1% bij gekomen.

Even adem halen
Mogelijk ontstaat nu even een rustmoment in de brexit-achtbaan, waarin Johnson peilt waar zijn kansen liggen terwijl de parlementariërs zich door de 110 pagina’s juridische tekst worstelen van het wetsvoorstel die het terugtrekakkoord van 585 pagina’s in gang zet. Al met al ziet de brexit-wereld er weer wat beter uit dan een paar weken geleden. De No Deal-brexit waar Johnson mee dreigde is van de baan, het Lagerhuis bewijst dat het niet elk vertrekakkoord wegstemt en de EU is bereid om de Britten nog meer tijd te gunnen. Het zou zomaar kunnen dat brexit er uiteindelijk toch gaat komen. Maar voor het zover is, wordt het geduld van de financiële wereld eerst nog flink op de proef gesteld.

Joost Derks
Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Reageer op dit artikel

avatar