Zo toon je aan dat je honderd procent recirculeert

Per 1 januari 2018 gaat de individuele waterzuiveringsplicht van gewasbeschermingsmiddelen voor de glastuinbouw in. Een van de manieren om aan deze verplichting te voldoen is volledig te recirculeren. Sinds kort is bekend hoe je kunt aantonen dat er op jouw bedrijf sprake is van honderd procent recirculatie oftewel nullozing, zo meldt LTO Glaskracht Nederland.

Het Platform Duurzame Glastuinbouw heeft onlangs vastgesteld hoe je als ondernemer kunt aantonen dat nullozing op het bedrijf aannemelijk is. Daarnaast is vastgelegd hoe een handhaver en/of toezichthouder dat namens het bevoegd gezag kan toetsen. Ook is bepaald hoe er via een bezoekverslag wordt vastgelegd dat er sprake is van nullozing. Het platform heeft daarvoor een voorbeeldbezoekverslag opgesteld.

Uitgangspunt is dat de tuinder de bewijsvoering verzorgt en dat de toezichthouder controlepunten heeft om die te kunnen beoordelen en er een uitspraak over te kunnen doen. De beschreven werkwijze is bruikbaar voor grote en kleine bedrijven en voor zowel complexe als eenvoudige bedrijven. Bepaalde onderdelen hoeven daardoor niet voor jouw bedrijf van toepassing te zijn.

Onderdelen van de bewijsvoering
De bewijsvoering is kort gezegd een vastlegging van de waterstromeninventarisatie en de werkwijze om volledig te recirculeren (geen drain(age)water of verontreinigd filterspoelwater te lozen). Dit zijn de onderwerpen in de bewijsvoering:

• algemene omschrijving van het bedrijf;
• schematische tekeningen (processchema) van het watersysteem;
• technische tekeningen van het bedrijf in relatie tot het watersysteem;
• globale waterbalans met verwijzing naar de UO-rapportage;
• onderhoudsplan en logboek van de watersystemen en controle door het bevoegd gezag;
• omschrijving van de aanpak van situaties, zoals teeltwisseling en calamiteiten;
• bezoekverslag van de toezichthouders met aantoning van nullozing.

De zuiveringsplicht is in 2015 afgesproken in het Hoofdlijnenakkoord Waterzuivering Glastuinbouw. Doel ervan is de normoverschrijdingen in het oppervlaktewater te verminderen en de waterkwaliteit te verbeteren. De zuiveringsplicht, die wordt opgenomen in het Activiteitenbesluit, geldt voor glastuinbouwbedrijven wanneer drainwater (substraatteelt), drainagewater (grondteelt) en/of filterspoelwater (bij terugspoelen met drain(age)water of bemest gietwater) wordt geloosd op het oppervlaktewater of de riolering. In de situaties waarin geen restwater wordt geloosd hoeft geen zuiveringsinstallatie aanwezig te zijn. Er is dan sprake van nullozing. Deze draagt bij aan de verbetering van de oppervlaktewaterkwaliteit.

Imidacloprid
Imidaclopridhoudende gewasbeschermingsmiddelen vallen buiten het Hoofdlijnenakkoord. Voor deze middelen gelden specifieke eisen op het Wettelijk Gebruiksvoorschrift rondom zuivering en gecertificeerde nullozing. Met de hierboven omschreven aanpak wordt vooralsnog niet aan de certificeringseis van het Ctgb voldaan. LTO Glaskracht Nederland werkt momenteel een pilot nullozing imidacloprid uit.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties