Zo vieren de bloemenmeisjes van bollenteler Rik Pennings de lente

De drie dochters van bloembollenkweker Rik Pennings uit Noordwijkerhout zwieren boven het rijk bloeiende veld narcissen van hun vader. „Speciaal voor vandaag hebben we onze schommel even verplaatst naar het land achter ons huis”, vertelt Riks vrouw Ilse. „Gewoon, om de lente te vieren.”

De kwekerij van Rik en Ilse is gespecialiseerd in de teelt van narcissen. Op het 10 ha tellende bedrijf zijn meer dan honderd soorten te vinden. „Het overgrote deel is bestemd voor de export en belandt via exporteurs in landen over de hele wereld, zoals de Verenigde Staten, Rusland, Duitsland, Italië en België.” Rik en zijn vader Piet zijn daarnaast gecertificeerd inzender voor Keukenhof.

Narcissen zijn volgens Ilse de voorbode van de lente doordat ze vroeg bloeien. „Het bloeiseizoen van de lentebloeiers, waaronder ook tulpen en hyacinten, loopt nog tot begin mei. In de zomer worden de bloembollen gerooid en geëxporteerd over de hele wereld. Nu toveren ze kilometerslange prachtige kleuren in het landschap, waar toeristen uit de hele wereld gretig op afkomen.”

Broeierij
De specialistische narcissensoorten die Rik en Ilse kweken, komen grotendeels terecht bij landscapers in Amerika en bij postorderbedrijven. „Zo’n tien procent van onze bollen gaat naar de broeierij”, vertelt Ilse.

De narcissenteelt in Nederland beslaat in totaal 1.500 ha en concentreert zich rond Lisse en de kop van Noord-Holland. In Nederland staat in totaal zo’n 15.000 ha bloembollen.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties