Zomerbloementeler Eduard Daling: ’Kansen zijn er altijd’

Bij Daling Bloemenkwekerij in Smilde is het oogstseizoen net begonnen. Eerst de zomerbloemen uit Spanje, daarna van hun 150 ha in Drenthe. Eduard Daling verwacht een Impact van de coronacrisis, maar ziet ook kansen, onder meer  omdat zomerbloemen nog steeds populair zijn in boeketten.

 

Wat verwacht je van komende seizoen?

„Onzekerheid. Bekend was de 8% extra loonkosten vanwege de nieuwe flexwet. Dat is fors, want arbeid is bij ons een groot gedeelte van alle kosten. In piektijden hebben we 140 medewerkers. Waar niemand op voorbereid was, is het coronavirus. Alles is uit balans geraakt. Gelukkig zijn wij pas sinds kort in productie, dus schade door vraaguitval hebben we nog nauwelijks. Maar het is moeilijk om te voorspellen hoe de afzetmarkt zich gaat ontwikkelen. En er gaan bedrijven afvallen deze crisis, maar hoeveel dat er zijn en wie dat zijn, dat weet niemand. Misschien zitten de zomerbloementelers aan de goede kant omdat hun afzetseizoen pas is begonnen. En zomerbloemen zijn nog steeds populair in boeketten.”

Avonturieren

In het teeltplan met diverse zomerbloemen op zo’n 150 ha houdt Daling Bloemenkwekerij op 10 tot 15 ha alles open tot eind mei. Daling: „Een mooi stuk om te avonturieren met kleuren en soorten. Vinden we niks, dan kan er altijd nog een akkerbouwgewas gezaaid worden.”

 

Lees het hele interview met Eduard Daling in het Vakblad van deze week. Online is het nu al te lezen (na inlog) via deze link.

Eduard Daling op de kwekerij in Smilde, Drenthe. De oogst van zomerbloemen moet hier nog beginnen.
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties