Zomerbloementeler Johan Bleeker: ’Van de aantallen moet ik het niet hebben’

Johan Bleeker uit Heemskerk teelt astilbe, nerine en enkele kleinere soorten. Van de aantallen moet hij het niet hebben, maar doordat hij zijn gewassen veel aandacht kan geven, krijgt hij een goede prijs. Met name de astilbes uit de muziekserie, die hij exclusief mocht telen, liepen goed. Totdat de plantenkweker een fatale fout maakte. Inmiddels is Bleeker weer opnieuw met de serie begonnen.

Op de vraag hoe groot zijn bedrijf is, schiet Johan Bleeker in de lach. „De grond meet 0,8 ha, en daar staat mijn huis ook nog op. Het is duidelijk dat ik het niet met de aantallen moet verdienen.” De zomerbloementeler uit Heemskerk vindt dat ook prima. Jaarlijks voert hij 600.000 stelen aan op de veiling, waarvan 400.000 astilbe.

Het grootste deel van zijn inkomen verdient hij met twee kassen die in totaal 3.200 m2 meten: een die zijn vader heeft gebouwd in 1974, de andere is uit 1994. „Alles wat ik naar de veiling breng komt uit die kassen. Ik weet dat het product wordt gewaardeerd; ik zit met de prijs aan de goede kant. Astilbe bijvoorbeeld oogst ik verhoudingsgewijs rijp. De markt daarvoor is niet zo groot, maar die heeft er wel meer geld voor over.” 

Waarom kiest Bleeker bewust voor seizoensproducten? En waarom heeft hij een hekel aan chemische ontsmettingsmiddelen? Lees het in Bloemisterij 13 of in het digitale magazine (alleen voor digitale abonnees).

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties