Zomerbloementelers voelen krimp in middelen

In de teelt van zomerbloemen wordt gewasbescherming steeds moeilijker doordat mogelijkheden op het gebied van insecticiden en herbiciden steeds verder worden uitgekleed.

Deze probleemstelling bleek duidelijk tijdens een telersbijeenkomst, georganiseerd door de landelijke commissie Zomerbloemen en die dinsdagavond 3 september plaatsvond op zomerbloemenkwekerij Van Ruiten in Lisse.
Aad Vernooy, netwerkcoördinator voor onder meer zomerbloemen bij LTO Groeiservice, wees op de herformulering van etiketten bij herbiciden en insecticiden waaraan het Ctgb (College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden) werkt. Volgens hem is vooral de impact van wijzigingen bij insecticiden voor zomerbloementelers groot. Een voorbeeld bij een tripsmiddel is dat het aantal bespuitingen per jaar sterk wordt verminderd, zodat telers in de problemen zullen komen.

’Krom’
Verder vinden telers sommige verschillen die het Ctgb tussen sectoren maakt onbegrijpelijk. Zo vinden ze het krom dat een in consumptiekolen gebruikt insecticide niet in sierkolen is toegelaten.

Voor de etiketaanpassingen van herbiciden is netwerkcoördinator Vernooy iets minder pessimistisch. Bovendien komen er in die categorie toch nog wel enkele middelen bij.