’Zonder fysieke klok geen sierteeltbranche’

Bloemisten zijn van mening dat er zonder fysieke klok geen toekomst is voor de sierteeltbranche. In aanloop naar de alv van FloraHolland waar een blauwdruk van het nieuwe veilen wordt gegeven presenteren ze hun visie op de klok.

Volgens de bloemisten, die zich gesteund zien door Vereniging Bloemist Winkeliers (VBW), zou het verdwijnen van de fysieke klok desastreus zijn voor de bloemistenbranche. Ze zijn van mening dat ze geen gezonde bedrijfsvoering kunnen hebben zonder de fysieke klok.

De fysieke klok maakt dat bloemisten invloed hebben op de prijs en ze een margemodel kunnen maken en een bedrijf kunnen runnen. Bovendien geeft de fysieke klok toegang tot een breed en diep sortiment waarmee bloemisten zich kunnen onderscheiden. Als er lijstjeskopers over blijven dan wordt volgens hen het sortiment smaller. Een sterk punt van de fysieke klok vinden de bloemisten en VBW verder onder mee dat inkopers de bloemen en planten kunnen ruiken zien en proeven.

Het verdwijnen van de fysieke klok zou niet alleen fataal zijn voor bloemisten maar voor de hele sierteeltbranche, aldus Pieter Straathof (Leiderdrop), Tom Hendriks (Zuid-Nederland), Gerard Bolhuis (Groningen), Wilfred Ruitenberg (regio Dordrecht), Bas Verbaas (Oud Beijerland), Hans Scholten (Soest) en VBW-directeur Marco Maasse.

Wilfred Ruitenberg: „Als er geen fysieke klok meer is dan zullen er geen niche producten meer zijn. Alleen nog de massaproducten die verkocht worden door de supermarkt. De retail zal de macht overnemen en dan verdient niemand meer wat. Wellicht alleen nog de grote kwekers die de veiling niet nodig hebben.”

Meer over de bloemistenvisie op de fysieke klok in het Vakblad van de Bloemisterij van deze week.