Zonder kwekershanden geen ‘pluizers’

    Bab Star zet in de rubriek In de vergetelheid in de decembereditie van Bloem&Blad de geplozen chrysant centraal. Als aanvulling op de tekst in het vakblad vindt u hier nog meer informatie over deze bloem.

    Dit keer wil ik iets vertellen over de achtergrond van de voor ons zo normale enkelbloemige chrysant. De geplozen chrysant is er jaarrond, zoals de bekende Chrysanthemum geplozen Anastasia Groen. En er zijn ook de normaal cultuurgeteelde chrysanten; deze onderscheiden zich weer door de teelt onder glas en van buiten. Normaal cultuur kennen we allemaal: ‘Astro’ en ‘Tom Pearce’ zijn twee van de vele soorten die vanaf september tot en met november worden aangevoerd.

    Ambachtelijk werk
    Wat niet iedereen weet is hoeveel ambachtelijk werk er voor nodig is om tot een volwassen ‘pluizer” te komen. Naar mijn mening zou iedere bloemist dit moeten weten, omdat het diens overtuigingskracht bij de verkoop kan versterken.
    De kweker begint met het planten van een stekje dat zich ontwikkelt tot een plant met zes of zeven uitlopers. Daarna gaat de kweker beginnen met het zogenaamde ‘toppen’: plantje voor plantje worden deze takjes verwijderd op de twee of drie mooiste takjes na.
    Daarna mogen ze doorgroeien tot een hoogte van ongeveer 60 cm. En dan begint het ‘pluizen’: elk extra zijtakje moet met de hand worden verwijderd.
    Dit doet de kweker totdat het enige en o zo kostbare knopje dat hij al die weken heeft gekoesterd, kleur krijgt. Dan wordt de mooie knop voorzien van het bekende plastic zakje; dit gebeurt overigens niet bij alle kwekers. Wanneer de bloem zich ontwikkeld heeft tot een grote en prachtige bloem begint het oogsten.
    Dit tijdrovende werk van de kweker duurt van juni tot december. Ik beschrijf dit om jullie een inzicht te geven hoeveel werk het is om een pluischrysant te maken. Dit ambachtelijke werk moet uiteindelijk ook betaald worden. Anders raken we dit mooie najaarsproduct kwijt.

    Zo mooi!
    In Duitsland en België worden grote chrysanten veelal gebruikt rond Allerheiligen/Allerzieken. Er zijn daar nog een paar ambachtelijke bedrijven te vinden die nog ouderwetse heel grote soorten telen. Heinen in Willich is er daar een van. Hans Peter Heinen is een gepassioneerde kweker die er nog steeds plezier in heeft deze enorm grote soorten te kweken. Er staan er veel minder op de meter en de bloemen zijn daardoor eigenlijk niet rendabel maar zo mooi!
    Bovendien heeft hij ook prachtige spinsoorten. Deze worden vrij rauw gesneden om dat anders de lange bloemlinten in elkaar haken en beschadigen.
    Gelukkig was de kweker bereid om een gedeelte van zijn oogst aan mij te verkopen, zodat we de komende weken deze bijzonder mooie soorten kunnen aanbieden.

    Bron en foto’s: Bab Star / Bloemengroothandel Bab Star

    Het plastic zakje rond de bloemen zorgt voor bescherming.

    Zonder het ambachtelijke werk van de kwekers komt er geen pluizer.

    De kas van kwekerij Heinen staat vol chrysanten.

    Tijdens het groeiproces krijgen de bloemen in de kas een plastic zakje ter bescherming.

    De kweker heeft ook bijzondere spinchrysanten.

    Kweker Heinen is trots op zijn grote bloemen.

     

    Dit artikel verder lezen?

    Wachtwoord vergeten

    Uw voordelen

    • Toegang tot alle besloten Plus-artikelen: analyses, interviews, opinie, duiding
    • Wekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
    • Ontvang elke vrijdag het tijdschrift Vakblad voor de Bloemisterij