Zongarantie

    Crocosmia was in 2019 zomerbol van het jaar. Van de warme tinten in tuin of boeket krijg je zeker de zomer in je bol. Als in het najaar de bloemen plaatsmaken voor prachtige bessen is het duidelijk dat je vele kanten op kunt met Crocosmia als siergewas.

    In de volksmond wordt nog veel gesproken over Montbretia. In 1803 vernoemt Augustin P. de Candolle, een Zwitserse botanicus, een nieuw geslacht naar zijn overleden vriend en medebotanicus baron Antoine de Montbret. Er worden in de jaren veertien soorten beschreven onder Montbretia, maar die worden een aantal jaren later weer herzien. Oorzaak ligt in de nauwe relatie tussen geslachten als Montbretia, Tritonia en Crocosmia. De originele Montbretia is veredeld door de Fransman Lemoine, ook bekend door veredeling in sering en pioen.

    Hij kruiste Montbretia pottsii met Montbretia aurea. Dit resulteerde rond 1880 in Crocosmia x crocosmiiflora (Montbretia crocosmiiflora). Verder selectiewerk leidde tot het nog steeds geteelde donkerbladige ras ‘Solfatare’.

    Sterke soort

    Vlak na de Tweede Wereldoorlog werd in Engeland een nieuw soort geïntroduceerd vanuit het oorspronkelijke gebied van Crocosmia: oost en zuidelijk Afrika. Dit was Crocosmia masoniorum. Het soort zou vorstgevoelig zijn,  maar doorstond zelfs de winter van 1963. Alan H. Bloom van Blooms of Bressingham zag wel potentie in deze sterke soort en kruiste deze met Crocosmia paniculata. Het resultaat mocht er zijn en leraar Michael Seymour, vrijwilliger bij de Bressingham spoorlijn, mocht een naam bedenken: ‘Lucifer’.

    Crocosmia groeit in vochtige graslanden langs de oostkust van Afrika van Sudan tot in Zuid-Afrika. De naam komt van de Griekse woorden krokos (saffraan) en osme (geurend). Dit slaat op de saffraangeur die gedroogde bladeren afgeven als ze worden gekookt.

    Oranje bloemen

    Het huidige sortiment heeft allemaal een mix van deze achtergronden en per ras moet ervaren worden hoe vorstbestendig deze is. ‘Timotheus’ is een relatief nieuw ras met grote oranje bloemen. Dit ras produceert ook in het najaar grote bessen. In 2018 won de bloem een eerste prijs tijdens de Crocosmiakeuring van KAVB.

    Bloemenpaspoort

    Naam: Crocosmia ‘Timotheus’

    Kenmerken: stevige snijtak met lancetvormig blad, lengte tot 80 cm; bloeiwijze lengte tot 30 cm; bloem niet gevuld; bloemdoorsnede tot 5,5 cm; bloemlengte tot 5,5 cm; bloemkleur oranjerood                                                                                                                     Herkomst: Zuid-Afrika

    Houdbaarheid: circa drie weken

    Verkrijgbaarheid: vanaf half juli

    VBN-nummer: 122335

    Veiling: Royal FloraHolland-vestigingen

    Verzorging: zorg dat de eerste bloemen zich openen bij de oogst; ververs regelmatig het vaaswater; snijd de bloemsteel opnieuw aan

    Tekst: Leo Miedema / Floricode.com | Foto’s: Fotostudio GJ Vlekke

    Dit artikel verder lezen?

    Wachtwoord vergeten

    Uw voordelen

    • Toegang tot alle besloten Plus-artikelen: analyses, interviews, opinie, duiding
    • Wekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
    • Ontvang elke vrijdag het tijdschrift Vakblad voor de Bloemisterij
    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties