Zuid-Hollandse universiteiten en tuinbouw werken samen via Greenport Hub

Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus Universiteit zijn onder de naam Greenport Hub een samenwerking begonnen met Greenport Westland-Oostland. Doel is om tuinbouw en academische kennis en inzichten bij elkaar te brengen om tot innovaties te komen op het gebied van de circulaire economie en het oplossen van complexe maatschappelijke vraagstukken.

Tijdens een startbijeenkomst op donderdag 22 juni kwamen ruim zestig ondernemers uit de tuinbouw, studenten en academici bij Koppert Biological Systems in Berkel en Rodenrijs bijeen om te bepalen welke thema’s er op de onderzoeksagenda van de Greenport Hub moeten komen. Duidelijk werd dat er voor de tuinbouw grote kansen liggen. De biobased economy, evenals de groeiende bevolking en de uitdijende steden vragen om nieuwe technologische en digitale innovaties.

Nieuwe schimmelbestrijding
Een reeks voorbeelden van innovatieve ontwikkelingen passeerde vervolgens de revue. Zo vertelde Bob Ursem, wetenschappelijk directeur van de Botanische Tuin van TU Delft, over een alternatieve vorm van ziektebestrijding in de kas. Met positief en negatief geladen luchtdeeltjes kunnen sporen en schimmels worden weggeblazen. Ook werkt Van Ursem op basis van plantinhoudstoffen aan zelfhelend beton en coatings waarmee zonnepanelen 20% effectiever gemaakt kunnen worden.

Meer data
Harrij Schmeitz, managing director van het Fresh Informationmanagement Center, stelde dat de tuinbouw snel meer moet investeren in het zinnig gebruiken van data. Zo niet, dan doet een bedrijf als Amazon dat wel. Frances Brazier, hoogleraar Engineering Systems Foundations aan de TU Delft en betrokken bij SamenMarkt, sloot daaropaan: de keten moet opnieuw worden ingericht met gebruik van onder meer data. Daarmee kan een nieuwe verbinding tussen producenten en consumenten worden gecreëerd.

Voeding
Voor Peter Jens, directeur Strategische Allianties bij Koppert Biological Systems, is het een schande dat honderdduizend kinderen ondervoed zijn en niet de nutriënten in hun lichamen en hersenen krijgen die ze nodig hebben. Hij pleit dan ook voor onderzoek naar duurzame oplossingen in voeding. Ook kinderarts-intensivist Koen Joosten van Erasmus MC ging in op voeding bij kinderen. „We hebben een enorm gezondheidsprobleem in Nederland. Dat komt voor een groot deel door voeding. Zo heeft 10 tot 20% van de pasgeborenen overgewicht en 25 tot 40% eet- en voedingsproblemen.” Volgens Joosten kan de tuinbouw bijdragen aan een betere gezondheid door producten aantrekkelijker te maken voor ouders én kinderen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties