LTO Glaskracht Nederland roept de glastuinbouw op collectieve zuiveringsprojecten vóór 1 december 2015 bij haar aan te melden. Alleen dan kan een project tot uiterlijk 1 januari 2021 uitstel van de zuiveringsplicht krijgen.
In het ’Hoofdlijnenakkoord waterzuivering glastuinbouw’, dat staatssecretaris Wilma Mansveld (I&M) op 12 oktober naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, is afgesproken dat individuele glastuinbouwbedrijven hun afvalwater vanaf 1 januari 2018 voor 95% moeten zuiveren. Collectieve oplossingen kunnen onder voorwaarden uitstel krijgen. Tijdig aangemelde ideeën voor een collectief kunnen in 2016 worden uitgewerkt tot businessplan en eind dat jaar, begin 2017 worden beoordeeld.
Op dit moment zijn er vier pilot-projecten met collectieve zuiveringen (in Bleiswijk, Dinteloord, de Bommelerwaard en Drenthe). Deze moeten tot een gebiedsgerichte oplossing leiden en passen in het akkoord zodra is vastgesteld dat ze het gewenste zuiveringspercentage halen.
Kansrijke locaties
In het akkoord is overeengekomen dat er, behalve de vier pilots, nog enkele nieuwe kansrijke locaties zullen worden gezocht voor collectieve zuiveringsinstallaties of aanpassingen van riool- of afvalwaterzuiveringsinstallaties (AWZI). Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft al laten weten de AWZI De Nieuwe Waterweg in Hoek van Holland als kansrijke locatie voor het Westland op het oog te hebben.
Voordelen
Een collectieve zuivering kan volgens LTO Glaskracht in veel gevallen voordeel bieden ten opzichte van een individuele zuivering. Het gaat dan bijvoorbeeld om de investerings- en exploitatiekosten, maar ook om zaken als efficiëntie en storingsgevoeligheid. Samenwerking tussen telers, waterschappen en gemeenten is daarbij heel belangrijk, stelt de belangenbehartiger. Aan de hand van actuele waterkwaliteitsgegevens kunnen onbewuste lozingen opgespoord worden, waardoor telers – vooruitlopend op het collectief – al tot emissievermindering kunnen komen.