Zwaar materieel ingezet in overstroomde gebieden Zuid-Limburg

  De wateroverlast in Zuid-Limburg als gevolg van extreme regenval zorgt op diverse plekken voor problemen. In Heerlen werd een automobilist door een hovenier met een minilader uit zijn ondergelopen auto bevrijd. In Valkenburg werden hotelgasten met een shovel en een vrachtwagen van een grondbedrijf uit hun overstroomde accommodatie gehaald.

  Hevige regenval zorgde woensdag en ook donderdag voor dramatische taferelen in Zuid-Limburg. Ondanks de waarschuwingen vooraf werden veel mensen toch verrast door het snel stijgende water. In Heerlen werd een automobilist uit zijn gestrande wagen bevrijd door een lokale hovenier. Via een laadbak voor de minilader kon de automobilist zich in veiligheid brengen.

  In Valkenburg, waar donderdagochtend de wateroverlast zorgde voor een kritieke toestand, werden hotelgasten met een shovel uit het hotel bevrijd, en vervolgens met een kiepwagen van grondbedrijf Cerfontaine naar drogere gebieden gebracht.

  Code Rood

  Inmiddels is het minder gaan regenen in Limburg. Het grootste gevaar vormt nu de massa water die vanuit België en Duitsland onze kant op komt, en moet worden afgevoerd door de rivieren. Rijkswaterstaat heeft code rood afgekondigd voor de hoge waterstand in de Maas. Het waterniveau komt daarmee hoger dan het niveau van de overstromingen in 1993 en 1995. Ook de Roer bereikte een recordhoogte.

  Schade melden

  MKB-Limburg roept ondernemers in de getroffen gebieden op om schade te melden bij de bracheorganisatie:

  „We zijn Corona nog niet eens te boven en krijgen nu alweer een volgende klap te verwerken door de problemen die zijn/zullen ontstaan door de extreme wateroverlast, voornamelijk in Zuid-Limburg maar inmiddels ook al in Midden-Limburg. MKB-Limburg heeft besloten haar Meldpunt@mkblimburg.nl mailbox open te stellen zodat getroffen ondernemers en zzp’ers zich via dit e-mailadres kunnen melden met problemen en we deze kunnen gaan inventariseren. Bellen op het algemene nummer van MKB-Limburg kan ook: 0475-786400.”

  ‘Eet geen groente uit moestuin’

  GGD Limburg-Noord waarschuwt bewoners om geen groenten te eten uit moestuinen die onder water hebben gestaan:

  Veel regen zorgt voor hoge waterstanden in Maas, zijrivieren en beken in Limburg. Hierdoor adviseren we mensen met een moestuin dringend rekening te houden met de volgende zaken:• Oogst of nuttig groentes alleen als je deze grondig kan wassen en koken en/of schillen. Eet géén rauwe groentes direct uit de moestuin wanneer deze onder water heeft gestaan.
  • Vermijd zoveel als mogelijk contact met water/slib uit de rivieren in verband met verontreiniging door rioolwater. Wanneer je in contact bent geweest met verontreinigend water was je handen/ huid dan goed met ruim water en zeep.

  Maaswater onder controle in Oost-Brabant

  En uitzonderlijke Maasgolf is onderweg naar Oost-Brabant. Uitgaand van de huidige verwachtingen levert dit geen grote problemen op in het werkgebied van Aa en Maas. Zowel het watersysteem als de Maasdijk kunnen deze piek aan mede omdat de piek in het watersysteem, veroorzaakt door de regen, niet tegelijk loopt met de piek van de Maasgolf. Ook zijn alle sloten en beken in het gebied gemaaid, waardoor het water goed kan worden afgevoerd.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties