Zwabberende prijzen in gas, olie en elektriciteit

2194

In Noorwegen is ongepland onderhoud aan gasinstallaties, waardoor er minder aanbod is dan normaal. Als gevolg hiervan is de prijs voor daggas iets opgelopen.

Voor de lange termijn was de prijs weer afhankelijk van de hogere olieprijs, maar ontstond daartegenover een dalingsmogelijkheid, doordat de Hoge Raad deze week besloot dat het gaswinningsplafond van oud-minister Kamp onvoldoende onderbouwd is en hier opnieuw naar moet worden gekeken door de nieuwe minister Wiebes.

Elektriciteit
Ook de afgelopen week was er weer een kleine daling mogelijk van de lange termijnprijzen. De steenkoolprijzen gingen immers enigszins naar beneden. Wat bij deze daling ook meespeelde was het stuklopen van de Duitse coalitieonderhandelingen. Een belangrijke eis van de ‘Groenen’ in deze onderhandelingen is het versneld sluiten van de kolencentrales. Hier is dus voorlopig even geen sprake van en dit was medeveroorzaker van de kleine daling.

De temperaturen waren de afgelopen dagen redelijk mild. Hierdoor hadden we te maken met tamelijk lage korte termijnprijzen (APX). Ook de redelijk sterke wind maakte deze lage prijzen mogelijk.

Olie
Afgelopen week is de prijs van olie volatiel geweest, de koers bleek erg gevoelig voor uitspraken van olieproducenten, hierdoor hebben we ook op de dag grote koerswijzigingen gezien.

Op 30 november komen olieproducenten bij elkaar om te bepalen of ze de afspraken omtrent de ingestelde productiebeperking gaan verlengen. In aanloop naar deze bespreking heeft Rusland aangegeven nog geen standpunt te hebben ingenomen over het wel of niet verlengen van de productiebeperkende afspraak. Het is Rusland een doorn in het oog dat de Amerikaanse producenten van schalie olie een enorm voordeel hebben van deze maatregel zonder hiervoor iets te hoeven doen.

De Amerikaanse olievoorraad is deze week iets afgenomen wat een kleine stijging veroorzaakte in de koers. Een reden hiervoor is wellicht ook een forse daling van de voorraden in Cushing in Oklahoma, wat ‘evident’ te maken had met lekkage van de Keystone-pijplijn vorige week.

Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties