‘Zeventig jaar na bevrijding maken bloemen mensen nog altijd blij’

In Nederland kun je goed aankomen met een bloem of plant als cadeau: 75% van de Nederlanders geeft aan dit erg leuk te vinden. Dit blijkt uit een grootschalige tuinonderzoek in zeventien landen, uitgevoerd in opdracht van tuinspecialist Bakker.

In totaal zijn 26.760 Europeanen ondervraagd, onder wie ruim 2.200 Nederlanders. De sociale rol die de bloemen en planten spelen is een mooi gegeven voor het jubilerende Bakker, dat zeventig jaar geleden na de bevrijding van Nederland ontstond vanuit de behoefte om familie en vrienden te bedanken door bloembollen te sturen.
,,We zijn in 1945 opgericht omdat mensen bloemen wilden geven aan familie en vrienden in het buitenland. Daarmee wilden zij hen bedanken voor de steun die zij ontvingen tijdens de Tweede Wereldoorlog’’, aldus Jacques Bakker, eigenaar en tevens zoon van de oprichter van Bakker. Veel Nederlanders kregen in de naoorlogse periode voedsel- en kledingpakketten toegezonden. Daarop bood oprichter Piet Bakker in de kranten aan om geschenkpakketten met bloembollen te verzenden. ,,Dat maakt de herdenking van zeventig jaar vrijheid in Nederland voor Bakker erg speciaal.’’

Niet aan moeder vragen
Ondanks de tradities van samen tuinieren en bloembollen cadeau geven, is het opvallend dat Nederlanders niet veel om tuinadvies vragen aan hun moeder. In plaats daarvan zoekt ruim 70% informatie over tuinieren op via internet, gevolgd door de tuinboeken (38%).

Foto: 70 jaar geleden begon Bakker Hillegom met het verzenden van pakketten bloembollen naar het buitenland.

Bron en foto: Bakker, Hillegom