Huur winkelpanden blijft dalen

De huurprijzen in de Nederlandse winkelstraten liepen in 2015 voor het zesde jaar op rij terug. De gemiddelde daling in winkelhuur was 2,1%, in 2014 was dat nog 2,52%.

De huurprijzen werden onderzocht door vastgoedadviseur JLL, dat 186 winkelstraten in 74 gemeenten onder de loep nam. De sterkste daling is te zien in het B- en C-segment, waar de huurprijs met respectievelijk 3,1 en 2,9% daalde. Winkelcentra lieten een gemiddelde huurprijsdaling van 1,9% zien en de A1-winkelstraten van Nederland zagen de huurprijzen teruglopen met circa 1,8%.

Wisselend beeld
A1-winkelstraten in de grote steden kunnen nog altijd rekenen op een grote vraag naar winkelruimte, maar dat geldt niet voor middelgrote en kleine steden. Zij hebben volgens JLL te maken met relatief veel leegstand in A1-winkelgebieden.
In twintig van de onderzochte winkelstraten steeg de huurprijs. Die straten profiteren volgens JLL onder meer van de aantrekkingskracht die ze hebben vanwege al aanwezige (inter)nationale retailers. De gemiddelde huurprijsstijging was met 2,6% het sterkst in Amsterdam.

Bron: RetailNews, foto: Bloem en Blad