Aantal plastic tasjes flink afgenomen

Het verbod op gratis plastic tasjes in winkels heeft gezorgd voor een sterke daling van het aantal tasjes dat wordt uitgegeven. Dat meldt Retailnews op de website naar aanleiding van een onderzoek door de NOS.

Van de onderzochte winkelketens is de daling bij Hans Anders het sterkst, met een afname van 95%. Ook HEMA, Gall & Gall en C&A zien met respectievelijk 80, 70 en 65% een flinke daling.

Winkeliers gaan steeds vaker op zoek naar alternatieven die zij wel gratis kunnen weggeven. Groothandelaar in verpakkingsmaterialen Fred Henneke zegt een kwart minder plastic tasjes aan winkels te verkopen sinds de nieuwe wet, maar wel 20% meer papieren draagtassen. Die zijn niet milieuvriendelijker dan plastic, volgens Milieu Centraal.

Waarschuwing
Staatssecretaris Sharon Dijksma van Milieu kondigde eerder aan dat het verbod op gratis plastic tasjes, dat op 1 januari in ging, in het begin terughoudend wordt gehandhaafd. Winkeliers die niet direct alles op orde hebben, krijgen niet gelijk een boete, maar eerst een waarschuwing.

Bron: Retailnews/NOS | Foto: Ingimage