‘Alles doen om tweede lockdown te voorkomen’

‘Trek alles uit de kast om een tweede golf en lockdown te voorkomen!’ Die oproep hebben VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen en MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof afgelopen weekend gedaan in een brief naar alle leden, betrokken ministers en de besturen van VNG (gemeenten) en IPO (provincies).

In de brief doen ze een klemmend beroep op iedereen in Nederland – ‘en in het bijzonder al onze leden’ – om er met elkaar alles aan te doen om de gedragsregels wérkelijk in acht te nemen en elkaar daar ook op aan te spreken. De ondernemingsorganisaties zijn uitermate verontrust over het oplopende aantal COVID-19 besmettingen.

‘Als dat zo doorgaat, raakt de zorg opnieuw overbelast en zal het kabinet niet anders kunnen dan nieuwe maatregelen nemen. Dit weekend is daar al over gesproken. Een tweede lockdown dreigt, met alle draconische gevolgen voor ondernemers, werknemers en de economie van dien. Als ons gedrag niet verandert, wordt het ongelofelijk lastig om dat te voorkomen’, schrijven MKB-Nederland en VNO-NCW in de brief.

Goede sectorprotocollen

Volgens de ondernemingsorganisaties kunnen bedrijven een belangrijke rol spelen in het beïnvloeden van het gedrag van Nederlanders. Bedrijven, winkels, bouwlocaties en fabrieken zijn plekken waar veel mensen elkaar treffen. ‘Brancheverenigingen en sectoren hebben daarom voor de zomer met succes gewerkt aan tientallen goede sectorprotocollen om de 1,5 meterregel en andere hygiëneregels zo werkbaar mogelijk te maken en medewerkers en klanten houvast te geven. Omdat we merken dat de aandacht is verslapt, roepen we iedereen op hier opnieuw en zichtbaar aandacht aan te geven en de protocollen strikt na te leven.’

Snelle introductie sneltesten

Van de overheid verwachten MKB-Nederland en VNO-NCW dat er grote haast wordt gemaakt met het beoordelen van reeds beschikbare sneltesten en andere testen. ‘Daarmee kunnen we veel meer coronabesmettingen opsporen én kunnen we de samenleving open houden. De kosten ervan zijn niets vergeleken met de miljarden schade die de samenleving oploopt als we het aantal besmettingen geen halt weten te toe te roepen. Wij onderzoeken de mogelijkheid van een snelle introductie van sneltesten via bedrijven.’

In een grote social media-campagne roepen MKB-Nederland en VNO-NCW iedereen op om in actie te komen. Voor de leden is ook een toolkit beschikbaar met banners en ander materiaal om zelf in te zetten.

Bron en foto’s: MKB Nederland

Vanavond om 19.00 uur geven minister-president Rutte en minister De Jonge opnieuw een persconferentie waarin zij nieuwe, strengere maatregelen zullen aankondigen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties