Benelux start acties tegen grootschalige acquisitiefraude

De drie landen van de Benelux nemen het voortouw binnen de Europese Unie om de strijd aan te binden met acquisitiefraude. Dinsdag 24 juni hebben betrokken bewindslieden samen met MKB-Nederland een intentieverklaring hiertoe ondertekend.

Jaarlijks lijden ondernemers meer dan €1 miljard schade als gevolg van spooknota’s, valse facturen, piraterij met bankgegevens en acquisitie- of advertentiefraude. Hoewel het bedrag per ondernemer meestal gering is, is de totale fraudesom groot. De negatieve gevolgen beperken zich echter niet tot financiële schade. Ondernemers verliezen veel tijd, gaan elkaar wantrouwen en durven niet gemakkelijk toe te geven slachtoffer te zijn van dergelijke praktijken. Slechts 12% doet aangifte.

Early warning-systeem
Om dit toenemende probleem aan te pakken, start de Benelux met nieuwe acties zoals een early warning-systeem. Hiermee kan acquisitiefraude over de grenzen heen worden gemeld. Zo zullen de nationale contactpunten, waar klachten van ondernemers binnenkomen, razendsnel informatie uitwisselen over opduikende vormen van fraude. Daarnaast komen er ook preventieve maatregelen zoals gezamenlijke campagnes om ondernemers bewust te maken van deze frauduleuze praktijken en hen duidelijk te maken welke stappen ze kunnen ondernemen.

Uniek moment
Ondernemersorganisaties UNIZO en MKB-Nederland hebben gezamenlijk de alarmklok geluid bij de Benelux-landen. Voorzitter Michaël van Straalen van MKB-Nederland is vol lof: ,,Dit is een uniek moment. Voor het eerst maken drie landen tegelijk een stap voorwaarts om gezamenlijk daders van acquisitiefraude het moeilijker te maken hun praktijken uit te oefenen. En daarmee ondernemers te beschermen tegen deze – inmiddels sterk geprofessionaliseerde – schadelijke vorm van fraude.’’

Bron: MKB-Nederland
Foto: Bloem en Blad