’Beregenen is bij te houden’

    Het kost wel meer werk en diesel, maar boomkwekers kunnen het beregenen van hun gewassen tot nu toe bijhouden.

    Bij Vromans Kwekerijen in Biest-Houtakker draaien vijf haspels dag en nacht. Twee man zijn fulltime bezig met verplaatsen en weer installeren, op totaal 100 ha. „Een haspel op 20 ha, dat kun je bijhouden”, zegt Ad Vromans. „Als je wel op tijd begint. We zijn vier weken geleden begonnen.”

    Per week gaat er circa 4.000 l diesel doorheen. Tel daarbij de manuren op: dat zorgt voor extra kosten. „Ach, het geeft niet. Het is zoals het is”, relativeert Vromans. „Vorig jaar viel er te veel regen, nu te weinig.”

    Bij Gebr. Bressers is een haspel dag en nacht aan de gang, op 40 ha laanbomen. „Het gaat wel, we zijn aan de derde ronde bezig”, vertelt Harrie Bressers. „We moeten ook wel, want we zitten op vrij hoge zandgrond.”

    Uit putten beregenen

    Zoals veel kwekers onttrekt Bressers het water uit putten. „Als je met beregenen afhankelijk bent van oppervlaktewater, ben je kwetsbaar.”

    Barry van Aert in Zundert heeft nog vrijwel niets beregend. „Een beetje over Buxus, de rest hoeft nog niet. Het bosplantsoen heeft nog geen last van de droogte, ik zie alleen dat het blad wat harder begint te worden. En de zaailingen staan nog steeds fris te groeien.”

    Van Aert wacht de natuurlijke neerslag af. „Volgens de voorspellingen krijgen we volgende week totaal een millimeter of 50.” Andere kwekers geloven dat niet totdat ze het meemaken. „Men zegt dat het weer op de langste dag tekenend is voor de rest van de zomer. Nou, dan weet je het wel.”

    Bassins containerteelt vullen

    In de containerteelt beginnen bassins nu ook leeg te raken. Zo ook bij Vromans. „Normaal hebben we genoeg aan regenwater, maar nu moeten we er grondwater in pompen.”

    Foto: Arno Engels

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties