Bijzondere bolgewassen vallen op

De jaarlijkse show met Bijzondere Bolgewassen op Keukenhof blinkt als vanouds uit in diversiteit. Wat te denken van ruim 400 verschillende narcissen en ruim 300 andere, bijzondere bolgewassen.

Van de 12 bedrijven die narcis showden, zijn er vier die geen bordjes met cultivarnamen plaatsten. Volgens hen komt de narcissenshow mooier uit zonder tientallen bordjes voor de producten. De jury bestond uit de heer Wardan van vliegmaatschappij Emirates en Jaap Monster en Peter Vrouwe van handelsbedrijf Hoven & De Mooij

De vijf allermooiste van de in totaal 403 aangemelde cultivars vindt u in de fotoreportage. De vakprijs Narcis ging dit jaar naar cultivar ‘Romantic Paradise’ van W.F. Leenen. Teler Jaco Leenen: „We hebben de Paradise-serie dit jaar gelanceerd. Het zijn narcissen die we zelf hebben veredeld. Er zijn nog geen bollen voor de verkoop. We broeien alles zelf af.”

 

Bijzonder Bolgewassen

De inzending bijzondere bolgewassen in het Oranje Nassau Paviljoen was afkomstig van 13 bedrijven. In totaal brachten zijn 311 verschillende soorten naar Lisse. Natascha Abels van Keukenhof en arrangeur Heleen Valstar jureerden. De Vakprijs Bijzondere Bolgewassen 2019 is voor Kwekerij de Schüllhorn, die als vanouds weer een mooie en brede diversiteit aan bijzondere tuinbollen showt. De Standprijs Bijzondere Bolgewassen 2019 kreeg handelsbedrijf C.S. Weijers, eveneens bekend om de verscheidenheid aan soorten, zowel in pot als vaas. Volgens de jury een inspiratie voor bezoekers die hun tuin en balkon met bijzondere bolgewassen willen opfleuren.

De Vakprijs Bijzondere Bolgewassen is dit jaar voor Kwekerij de Schüllhorn uit Anna Paulowna
Handelsbedrijf C.S. Weijers ging aan de haal met de Standprijs Bijzondere Bolgewassen 2019

Scadoxus mooiste op pot

Als mooiste Bijzondere Bolgewas op pot kwam de Scadoxus ‘King of Orange’ uit de bus. De inzendig is van King Art Flowers. Dat is een nieuw bedrijf waarin teler René Koning samenwerkt met veredelaar Könst en diens productspecialist Tjerk Vening. Koning teelt al jaren als enige in Nederland de Scadoxus. Sinds 2016 is er voor dit gewas een intensieve samenwerking met Könst. Via King Art Flowers willen de markt verbreden. Niet alleen wereldwijd en puur als snijbloem, maar ook door het bolgewas als potplant op de markt te zetten. De winst op Keukenhof met de potvariant is daarom een mooie opsteker.

In de categorie snijbloemen ging de 1e prijs Bijzondere Bolgewassen naar de Ranunculus Butterfly ‘Lycia’ van het bedrijf Monarchflowers. De jury waardeerde diens aparte kleur van de bloem die in Portugal en Nederland worden geteeld.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties