Bladvlo kan meehelpen in beheersen Japanse duizendknoop

  De Japanse bladvlo kan helpen om de Japanse duizendknoop te beheersen. De natuurlijke bestrijder overleeft de Nederlandse winter, weet zich in de natuur voort te planten en brengt schade toe aan de invasieve exoot.

  Bladvlo Japanse duizendknoop
  Foto: Suzanne Lommen

  Dit is de conclusie na twee jaar onderzoek #uitde1000knoop op initiatief van de werkgroep plaagsoorten van de Unie van Waterschappen. Onderzoeker Suzanne Lommen van de Universiteit Leiden presenteerde 23 november hiervan de resultaten. Dit gebeurde bij Koppert in Berkel en Rodenrijs, producent van biologische bestrijders en een van de partners van #uitde1000knoop.

  Exponentiële groei

  Vorig jaar oktober zijn op drie locaties in Nederland de Japanse bladvlooien uitgezet. Afgelopen voorjaar zijn op alle drie de locaties bladvlooien teruggevonden. Dit betekent dat ze de afgelopen winter hebben overleefd. Daarnaast zijn dit jaar in mei en augustus opnieuw bladvlooien uitgezet. Die blijken in staat nakomelingen voort te brengen én exponentieel te groeien. En dat is nodig, want om effect te hebben op de invasieve exoot, zijn er veel, heel veel bladvlooien nodig.

  Nu al schade

  Toch troffen de onderzoekers nu al op alle drie de locaties beschadigde planten aan, terwijl de aantallen uitgezette bladvlooien nog relatief gering zijn. De aangetroffen schade stemt de onderzoekers zeer hoopvol over de mogelijke inzet van de Japanse bladvlo. De komende jaren hopen ze nog meer onderzoek te doen, met name ook hoe de natuurlijke bestrijder het beste kan worden ingezet in combinatie met andere bestrijdingsmethoden.

  In de komende TenL 24 verschijnt een uitgebreider artikel over de onderzoeksresultaten van #uitde1000knoop.

  guest
  2 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  marly
  marly
  2 jaren geleden

  Wat is de natuurlijke vijand van de Japanse bladvlo? Anders is dat straks de nieuwe invasieve exoot.

  Anje
  Anje
  2 jaren geleden
  Antwoord aan  marly

  Dat vroeg ik me ook gelijk af.