Brancheverenigingen blij met opening winkels en markten

VBW, branchevereniging voor bloemisten, en CVAH, collega-organisatie voor de markten, zijn verheugd dat de winkels én markten met ingang van 28 april weer open mogen. ‘Voor nu kunnen we leven met de enige beperking van het aantal klanten per winkelruimte, we hopen dit dat dit binnenkort ook kan verdwijnen’, aldus VBW.

VBW heeft samen met brancheorganisatie Inretail en overige branches de afgelopen weken naar eigen zeggen een sterke lobby gevoerd om de bloemenwinkels weer open te krijgen. ‘Hoewel de besmettingscijfers zeker nog niet op een veilig niveau zijn, is er voor bloemisten een verbeterd perspectief gerealiseerd’, aldus de brancheorganisatie.

Alle winkels mogen weer klanten ontvangen zonder winkelafspraak en registratie. Er gelden wel voorwaarden, zoals een maximaal aantal bezoekers in een winkel. Voor kleine winkels is dit vastgesteld op maximaal twee klanten (per verdieping). Voor grotere winkels wordt één klant per 25 m2 gehanteerd. Als een bloemist zoals in de huidige situatie buiten blijven verkopen, dan kan dat mits dit lokaal met de autoriteiten is afgestemd. Uiteraard blijven de basisveiligheidsregels van kracht: het dragen van een mondkapje, 1,5 meter afstand en bij voorkeur alleen boodschappen doen.

Bloemist is essentiële winkel

VBW kan leven met de beperking van het aantal klanten per winkel en hoopt dat deze binnenkort ook kan verdwijnen. ‘Daarnaast streven wij er nog steeds naar om de bloemisten op de lijst van essentiële winkels te krijgen.’

Fantastisch nieuws

Dat alle markten vanaf 28 april weer volledig open mogen, noemt CAVH-voorzitter Louise Wesselius ‘fantastisch’. ‘We blijven natuurlijk samen scherp op de maatregelen. We gaan net als vorig jaar aantonen dat de markten veilig en verantwoord weer volledig open kunnen. Ik ben in ieder geval blij dat we weer met alle marktondernemers aan de slag kunnen.’

Op 28 april doet de rechtbank ook uitspraak in de rechtszaak die CVAH eerder had aangespannen tegen de staat. ‘Laten we hopen dat de urgentie van die rechtszaak niet meer nodig is’, aldus de voorzitter.

Bron: VBW en CVAH | Foto: Shutterstock

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties