De Boomkwekerij Brussel steekt miljoenen in bosonderzoek

  Brussel steekt miljoenen in bosonderzoek

  0

  Onderzoeksinstituten uit diverse EU-landen zijn een groot onderzoek gestart naar bossen die bestand zijn tegen klimaatverandering.

  Het onderzoeksproject is getiteld B4est (’B-Forest’), wat staat voor ’Adaptive Breeding for productive, sustainable and resilient Forests under climate change’. Doel is om de overleving, gezondheid, veerkracht en productiviteit van bossen onder klimaatverandering te verhogen, met behoud van de genetische diversiteit.

  Aan het project doen instituten uit 19 EU-landen mee, waaronder Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN) en Wageningen Plant Research. Coördinator is het Franse instituut INRA. Totale projectkosten bedragen bijna €6,5 miljoen waarvan €6 miljoen van de EU komt.

  Het project neemt verschillende bosbouwsoorten onder de loep, waaronder Fraxinus excelsior. Er wordt gewerkt aan resistentie tegen essentaksterfte, onder andere met essen die reeds door het CGN en via essentaksterfte.nu zijn verzameld.

  Foto: CGN

   

  Arno Engels
  Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

  Reageer op dit artikel

  avatar