De Boomkwekerij Markt Buxus-tekort in Verenigde Staten

  Buxus-tekort in Verenigde Staten

  0

  Na een aantal moeizame jaren qua afzet van Buxus hebben kwekers in de Verenigde Staten nu moeite om de vraag bij te houden. Dat meldt het Amerikaanse vakblad Nursery Management.

  Na een aantal jaren van recessie trekt in Verenigde Staten de huizenmarkt weer aan. Hoveniers en consumenten zijn volgens Nursery Management op zoek naar grote Buxus voor direct resultaat in hun tuin. De vraag blijkt zelfs groter dan het aanbod.

  Een van de redenen hiervoor is dat het aanbod van Buxus de laatste jaren is afgenomen. Diverse Buxus-kwekers gingen failliet terwijl andere bedrijven hun productie hebben verkleind. Ook het kweken van gezonde Buxus blijkt een probleem. Cylindrocladium en problemen met de buxusbladgalmug zijn hiervoor de twee belangrijkste oorzaken.

  Vraag volledig terug

  „We hebben veel Buxus geruimd in 2008. Er was gewoon geen vraag meer”, zegt Tom Saunders van kwekerij Saunders Brothers. „Het is fantastisch om te zien dat de vraag naar grote Buxus weer volledig terug is”, aldus de opgetogen kweker.

  Tuincentrumeigenaar Peter Mezitt verwacht dat het dit voorjaar een uitdaging wordt om hun klantenpakket, dat bestaat uit hoveniers en consumenten, van voldoende Buxus te kunnen voorzien.

  Vraag in Europa

  De Buxus-markt in de Verenigde Staten lijkt zich dus te herstellen na een aantal moeizame jaren. Maar hoe ontwikkelt de Europese markt voor Buxus zich?

  Om hier inzicht in te geven organiseert vakblad De Boomkwekerij op 20 april een Buxuscafé in Hazerswoude-Dorp. Vooraanstaande sprekers praten u bij. U kunt zich nu nog met korting inschrijven voor deze bijeenkomst.

  Kijk hier voor meer informatie over het Buxuscafé.

   

  Foto: De Graaf Van der Zande Communicatie

  Ron Barendse
  Ron Barendse is sinds 2009 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij schrijft onder andere over markt & afzet en personeel & organisatie.