Castanea, Juglans en Morus genomineerd voor titel Boom van het Jaar

  Wordt tamme kastanje, de walnoot of toch de witte moerbei Boom van het Jaar 2018? Uit deze drie boomsoorten kunnen de aanwezigen tijdens de LTO Kwekersdag op donderdag 21 december in Echteld gaan kiezen. De bomen zijn door een deskundige jury genomineerd voor de titel. Thema voor de verkiezing van de Boom van het Jaar is dit keer Eetbaar voor mens én dier.

  Een vakjury heeft deze nominaties voorgedragen uit een aanbod van 36 boomsoorten. Die soorten waren voorgedragen uit de vakwereld van boomkwekers en hoveniers/groenvoorzieners na oproepen in onder meer vakbladen. In de beoordeling van de jury heeft vooral het eetbaar zijn voor mens én dier zwaar gewogen. Daarnaast zijn de soorten beoordeeld op kwaliteit – kort samengevat als gezondheid – en de beschikbaarheid op de Nederlandse boomkwekerijen.

  Genomineerde soorten

  Castanea sativa is leverancier van tamme kastanjes. Voedsel voor prinsen worden die wel genoemd. De boomsoort is uit wat warmere, dus zuidelijker streken afkomstig. Een gebied dat min of meer samenvalt met dat voor de wijnbouw. Toch is de winterhardheid zeer goed. De bloei in juni-juli en daarna de vruchtdracht is overdadig.

  Juglans regia levert ons okker- of walnoten. Hoewel er diverse vruchtselecties bestaan, worden buiten notengaarden vooral niet veredelde bomen verhandeld en aangeplant. Net als de kastanje is de walnoot via de vroegere zijderoute in Europa terecht gekomen. Momenteel is het een van de dragers van voedselbossen. De bloei is weinig opvallend, gelijk met het uitlopen van het blad.

  Morus alba levert in de zomermaanden, na de katjesachtige bloei, braam- tot framboosachtige vruchten. De kleur van rijpe vruchten varieert van vuilwit via roze, rood en purper tot bijna zwart.

   

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties