Chrysanten kleuren Russische kerken

In januari 2019 startte pr- en communicatiebureau Sobolj onder de vlag van de promotiecampagne Just Chrysanthemum een project: de aankleding van een traditionele dorpskerk voor Russisch Kerstmis (6 en 7 januari). Nu twee jaar later doen kerken over het hele land verspreid mee met de campagne.

De Russisch-orthodoxe kerk is de afgelopen decennia voor veel Russen steeds belangrijker geworden. Juist ook de tradities uit de Russische geschiedenis nemen voor veel Russen een belangrijke plaats in hun dagelijks leven in. En bloemen zijn een van die tradities. Natasja Mironova van Sobolj brengt de traditie van het versieren van kerkgebouwen met bloemen samen met de liefde die Russen voor Nederlandse chrysanten hebben.

In januari 2019 werd voor de collectieve campagne Just Chrysanthemum het eerste project uitgevoerd: aankleding van een traditionele dorpskerk ter gelegenheid van Russisch Kerstmis. Samen met lokale bloemisten, die weten welke regels gelden voor toepassing van kleuren en vormen, werd een selectie gemaakt uit het brede assortiment van Nederlandse chrysanten. Het hele project werd op beeld vastgelegd en verspreid via platform Flower Experience en diverse sociale mediakanalen.

Ook in steden

Ook binnen een netwerk van kerkgenootschappen is de inspiratie gedeeld. Ter gelegenheid van Kerstmis in 2020 kreeg de aankleding van kerken met chrysanten in heel Rusland daardoor al navolging. In januari 2021 namen nog meer kerken de inspiratie over. Plaatselijke bloemisten verwerkten chrysanten volgens traditionele gebruiken, niet alleen in dorpen, maar ook in steden als Moskou, St.Petersburg, Rostov aan de Don en Vladivostok.

Bron en beeld: Natasja Mironova/Sobolj

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties