Column: Proeve van Meesterschap

Janneke (links) en Malou.

Afval

 

Malou
Het maken van plantaardig papier is niet nieuw, sterker nog, vanuit plantaardig materiaal is papier ooit ontstaan. Alleen papier gemaakt van ‘afval’, resten bloemen, stelen en blad, dat is iets nieuws. Aan mij de taak om hier een expert in te worden. Ik heb het internet afgestruind om informatie in te winnen over papier maken. Dit is een belangrijk onderdeel omdat je ook zeker moet weten dat je iets unieks hebt dat niet al eerder is uitgevoerd. Om de technieken onder de knie te krijgen heb ik een workshop gevolgd waarbij we papier maakten van plantaardig materiaal. Vervolgens ben ik veel gaan experimenteren met afval uit de bloemenbranche. Inmiddels heb ik al heel veel soorten onderzocht en kan ik aan de steel zien wat voor soort papier het zou kunnen worden, maar toch blijft het een verassing en ik ben met mijn onderzoek voorlopig nog niet klaar. Nu wil ik gaan onderzoeken wat het papier voor mogelijkheden biedt. Ik moet weer met een brede blik beginnen, om uiteindelijk weer ergens het diepe in te duiken.

Janneke
Een Proeve van Meesterschap doe je voor jezelf. Door intrinsieke motivatie en affiniteit kun je de diepgang, de mogelijkheden, kansen en overeenkomsten gaan zien. Een groot deel van het onderzoek moet je ‘het niemandsland’ in. Niemand weet welke richting het uitgaat, hoe je producten eruit zien en of je überhaupt wel de juiste keuzes maakt. Dat bepaal je zelf. Het is een moeilijk deel waar veel kandidaten even worstelen. Als mentor heb ik dan een belangrijke taak om de kandidaat die inzichten te geven. We ondernemen activiteiten om de creativiteit te stimuleren, andere kanten uit te kijken of weer wat stappen terug te zetten wanneer er teveel van een pad is afgedwaald. Malou heeft, doordat ze de studie Associate Degree bloemsierkunst heeft gevolgd, deze tocht al een keer gemaakt. Ik heb er alle vertrouwen in dat het haar lukt!

Malou van der Burg heeft de tweejarige opleiding Associate degree (Ad) bloemsierkunst gevolgd op Aeres Hogeschool Wageningen en is gestart met haar Proeve van Meesterschap. Janneke Camps is haar mentor. Samen doen zij op deze plek maandelijks verslag van de voorbereidingen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties