Column Proeve van Meesterschap

Janneke (links) en Malou.

Lak

 

Malou
Tijdens de paper art expositie bij Coda Apeldoorn kwam ik werk tegen van Seungbin Yang. Deze kunstenaar maakt papieren vazen die waterdicht zijn. Dit doet hij door het gebruik van heel veel laagjes natuurlijke Japanse lak, Ott-Chill lak. Dit zette mij aan het denken: wat als ik mijn papier lak, eventueel eerst verhard, wordt dit dan waterdicht? Ik ben het nu aan het testen met ‘gewone houtlak’ op waterbasis. Als dit werkt wil ik gaan kijken naar natuurlijke vervangers.
Ook ben ik op dit moment aan het kijken naar de opties van waterdicht maken met houtlijm. Als dit werkt ga ik hiermee andere lijm opties testen. De bioplastic heb ik even op een laag pitje gezet. Na meerdere testen met verschillende recepten heb ik nog niet het gewenste resultaat bereikt, het blijft plakkerig en oplosbaar wanneer je er water bij toevoegt.

Janneke
Het blijft een beetje stil aan de andere kant. Dat is in dit geval een goed teken! Het kan ook anders zijn. Wanneer het lang stil is, kan het proces ook stil liggen. Het is voor mij belangrijk om contact te houden, om te peilen wat de stilte inhoudt. Voor Malou betekent dit dat ze heel hard bezig is, maar vooral ook midden in het proces zit.
Op het moment dat je vastloopt, is het verstandig om even afstand te nemen. Musea bezoeken of in gesprek gaan met anderen kan dan een heel ander licht laten schijnen op waar je staat. Mooi om te lezen dat dit ook Malou weer nieuwe inspiratie geeft. Een excursie organiseren is ook goed om met anderen te doen… Dat wordt ons vervolg, afspreken op een inspirerende plek.

Malou van der Burg heeft de tweejarige opleiding Associate degree (Ad) bloemsierkunst gevolgd op Aeres Hogeschool Wageningen en is gestart met haar Proeve van Meesterschap. Janneke Camps is haar mentor. Samen doen zij op deze plek maandelijks verslag van de voorbereidingen.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties