Contactloos zakkenrollen onwaarschijnlijk

Contactloos betalen is veel minder veilig dan banken en consumenten denken. Het is mogelijk om voor duizenden euro’s contactloos te laten afschrijven, stelt de Consumentenbond. Betaalvereniging Nederland bestrijdt dit.

Ook boven de €50 kan contactloos worden betaald, zij het met gebruik van een pincode. Dit betekent dat criminelen grote bedragen, tot de normale pinlimiet van meestal €2.500, contactloos kunnen rollen met een mobiel pinapparaat. Daarvoor is wel een pincode nodig, maar die kunnen criminelen volgens de Consumentenbond eenvoudig bemachtigen door af te kijken of een infraroodfoto te maken van een net gebruikte geldautomaat.

Onwaarschijnlijk
Betaalvereniging Nederland noemt het onwaarschijnlijk dat criminelen op deze manier ongemerkt contactloze betalingen kunnen doen. Pashouders schermen hun pincodes meestal goed af en ze bergen hun betaalpassen veilig op, in een binnenzak, portemonnee of diep in een tas. De kans dat een fraudeur ongemerkt een geslaagde contactloze betaling bij iemand uitvoert, is daardoor buitengewoon klein. Er zijn in Nederland dan ook nog geen gevallen bekend.

Bank vergoedt schade
,,Mocht een geval van contactloos zakkenrollen voorkomen, dan zal de bank de schade vergoeden’’, stelt een woordvoerder van Betaalvereniging Nederland. De pakkans voor contactloos zakkenrollers is groot. Om met een contactloze betaalautomaat te kunnen frauderen, moet de dader zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel en een bankrekening hebben. De fraudeur moet zijn automaat bovendien laten registreren voordat er betalingen mee gedaan kunnen worden.

Bronnen: RetailNews/NOS/Betaalvereniging Nederland, foto: Pin.nl