Cymbidium is woonplant van de maand oktober

Bloemenbureau Holland heeft Cymbidium verkozen tot woonplant van de maand oktober. De plant bloeit wekenlang in een toorts met rode, paarse, roze, oranje, gele, groene of tweekleurige bloemen die soms een lichte, aangename geur hebben.

Cymbidium heeft een woud van zachte groene bladeren. De bloeistengels zijn al snel bijna topzwaar van de bloemen. Deze orchidee is er van mini tot groot formaat en soms zelfs als hangplant. Hij is alleen verkrijgbaar in het najaar en de winter. Het is een makkelijke plant die helpt de lucht in huis schoon te houden. Cymbidium is gewend om te overleven op de zuidhellingen van het Himalayagebergte. Zelfs op die rotsachtige, voedselarme bodem, in koude nachten en bij fel licht doet hij het goed.

Bootje
Cymbidium staat bekend als de koning van de orchideeën. Elke bloem heeft een holle, boogvormige lip die op een bootje lijkt. Kymbos is Grieks voor bootje en daar komt de naam Cymbidium dan ook vandaan.
Cymbidium is in China een speciaal geschenk voor vrienden, want de bloem staat symbool voor een gewaardeerde en gerespecteerde vriendschap.

Echte kluit
Cymbidium staat het liefst op een plek waar indirect licht valt. In tegenstelling tot veel andere orchideeën heeft Cymbidium een echte kluit. Eens in de twee weken dompelen, half uurtje laten staan, laten uitlekken, klaar. Plantenvoeding kan in het dompelwater. Is de plant uitgebloeid, snij dan de bloemstengel eruit. Zet de plant licht en koel weg, dan is de kans groot dat hij een nieuwe stengel produceert.

Bron en foto’s: Mooiwatplantendoen.nl

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties