Dini Holtrop aan de slag met kersttrends 2016

Kerst wordt steeds belangrijker voor de bloemenbranche. Consumenten kijken uit naar een moment van gezelligheid in donkere tijden. De groenspecialisten van kerstgroenkwekerij Andromeda analyseren jaarlijks verschillende stijlen tot vier toepasbare kersttrends. Dit jaar maakt bloemiste/arrangeur Dini Holtrop bloemwerk dat past bij deze trends.

In de trendlijnen van 2016 komen naast de naturel-houttinten meer wit en pastelroze tinten naar voren. De harde blauwe, groene en gele kleuren die vorig jaar op kwamen, zijn uit beeld geraakt. En ook de blauw-minttinten hebben een kleinere positie gekregen.

Middensegment

Voor het middensegment blijven de naturel-houttinten dominant, net als in 2015. Er zijn spannende combinaties mogelijk van hout met bont, veren, jute, riet en kurk. Kleurcombinaties kunnen neigen naar warmoranje met wat bordeaux. Ook combinaties van hout met wit en wat donkergrijze accenten komen sterk over. Goudkleurige accenten passen hier goed bij.

Traditionelen

Voor de traditionelen blijft het kleurbeeld gebaseerd op groen, rood en goud. Hierin kunnen wat accenten gelegd worden met wat pittiger groen en wat mintgroen. Het rood kan ook neigen naar terra-roze rood (brique) als frisser accent.

Bovensegment

De bovenkant van de markt lijkt meer naar wit te neigen. Lichtblauw is er nog wel, maar minder en eerder in een witte setting. Ook kan wit gecombineerd worden met lichte pastellen als roze, lichtgrijs en champagne voor een zachtere vrouwelijke lijn.

Jonge mensen

Voor (jonge) mensen die het lekker anders willen, kan de richting barok-bohemien inspirerend zijn. Hierbij passen de kleurencombinaties wit met roze en paars tot donkerbruin en zwart met aubergine. Mensen die echt durven kunnen met de kleuren mosterdgeel en groen vernieuwend aan de slag gaan.

Bron en foto’s: Kerstgroenkwekerij Andromeda

In dit kerstboeket zijn de vele cirkels van touw en twee soorten kerstgroen (Wisselii en Filifera) het centrale thema. De coniferensoorten draaien tegen elkaar in om de compositie spannender te maken. De verwerkte materialen zijn: 1 bos Chamaecyparis lawsoniana Wisselii, 1 bos Chamaecyparis pisifera Filifera, 1 Echeveria Miranda, 1 Hippeastrum in parafine, 2 witte Phalaenopsis, 4 Aspidistra en 6 dennenappels.

Een opengemaakte krans van steekschuim is weer ‘gesloten’ door de cirkel van pitriet. De groensoorten Thujopsis en Cephalotaxus houden de krans natuurlijk en contrasteren mooi met elkaar. Voor Advent kan ook gekozen worden voor vier kaarsen. De verwerkte materialen zijn: steekschuimkrans, 2 bossen Thujopsis dolobrata, 1 bos Cephalotaxus harringtonia, 30 Galaxblaadjes en pitriet.

Deze muurdecoratie lijkt wel geïnspireerd op een dier – een eekhoornstaart of olifantenslurf? – maar kan ook als alternatief voor de kerstboom dienen. Dini verwerkte twee soorten groen (Nana geel en Juniperus blauw) die goed contrasteren. De krullen met parels geven een twinkeling aan de compositie. De verwerkte materialen zijn: 2 bossen Chamaecyparis lawsoniana Nana geel, 2 bossen Juniperus squamata Meijerii, berkenbast, houten plaat, goudkleurige spuitverf, gouddraad en parels en een basisvorm van kippengaas.

Een kerstarrangement in de hoogte houdt de tafel voor een groot gedeelte vrij. Dini combineerde materialen in knalkleuren rood, oranje en roze. De Avelana contorta geeft het stuk volume, de Cryptomeria en Taxus zorgen voor een warme uitstraling. Gedroogde zonnebloemstelen vormen de basis van het arrangement. De verwerkte materialen zijn: 1 bos Taxus baccata Orange Glow, 1 bos Cryptomeria japonica Cinderella, 3 Corylustakken, 40 zonnebloemstelen van 20 cm, 20 dennenappels en kerstdecoratiematerialen.

Dini Holtrop maakte de kerstarrangementen.