€750 miljoen extra ‘coronakrediet’ voor kleine bedrijven

  De Nederlandse overheid stelt €750 miljoen beschikbaar als extra overbruggingskrediet. Het is voor ondernemingen met een relatief kleine financieringsbehoefte van €10.000 tot €50.000. De regeling krijgt de naam Klein Krediet Corona (KKC).

  De regeling Klein Krediet Corona (KKC) staat open voor ondernemers met een omzet vanaf € 50.000,- die voor de coronacrisis voldoende winstgevend waren en die zijn ingeschreven in de KvK voor 1 januari 2019. De regeling  is mede op initiatief van de banken tot stand gekomen. De overheid staat voor 95% garant (713 miljoen euro). De leningen zullen worden verstrekt door de banken en niet-bancaire geaccrediteerde financiers. Naar verwachting kunnen enkele tienduizenden ondernemingen gebruik maken van de lening.

  De KKC-regeling wordt nu uitgewerkt en moet – net als eerder is gebeurd met andere noodmaatregelen – goedgekeurd worden door de Europese Commissie.

  Klein Krediet Corona
  Onder de KKC-regeling kunnen ondernemers een lening aanvragen van minimaal € 10.000 en maximaal € 50.000. De looptijd is maximaal 5 jaar, en de rente bedraagt maximaal 4%. Daarnaast betalen ondernemers aan de staat een eenmalige premie van 2% als vergoeding. In ieder geval de banken Rabobank, ABN AMRO, ING, de Volksbank en Triodos hebben toegezegd leningen via de regeling aan te bieden. Andere financiers die geaccrediteerd zijn voor de BMKB-C, mogen de regeling ook aanbieden. Overige financiers kunnen zich daarvoor bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) laten accrediteren.

  Kleine ondernemers
  Het kabinet en de banken willen de toegang tot liquiditeit voor het kleinere mkb verder vergemakkelijken. De KKC is gericht op die kleine ondernemers: micro-, midden- en kleinbedrijf. Het – in verhouding tot de handelingskosten – relatief kleine bedrag waar deze ondernemingen naar op zoek zijn, zorgt ervoor dat dit type ondernemingen doorgaans moeilijk aan financiering komt. Doordat de overheid voor 95% garant staat kan een grotere groep ondernemers nu beter aan financiering worden geholpen. Bovendien kan het kredietbeoordelingsproces omwille van de snelheid grotendeels automatisch plaatsvinden. Het feit dat de financiers nog steeds 5% van het risico dragen, zorgt volgens de overheid tegelijkertijd voor een zorgvuldige risicobeoordeling.

  Ondernemers melden zich voor deze kredietregeling (en andere regelingen zoals de BMKB en GO) bij hun kredietverstrekker, bijvoorbeeld hun bank.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties