Eerste competitie winterbol op pot afgerond

Tijdens de productbijeenkomst winterbollen op pot op de Keukenhof, op dinsdag 19 april, zijn prijzen uitgereikt voor de beste bollenkwekers. Deze competitie, die voor het eerst werd georganiseerd, is in het leven geroepen om meer duidelijkheid te geven over bloei en houdbaarheid.

De FPC (FloraHolland Productcommissie) ziet de competitie tevens als middel om het imago van het product te verbeteren. In totaal deden 26 bedrijven aan de wedstrijd mee.

De geteste trays zijn voor het overgrote deel uit de aangevoerde partijen gehaald, een klein gedeelte is aangeleverd omdat de betreffende deelnemers niet via de klok aanvoeren.

Bloeipercentage kan beter
Met twintig dagen is de gemiddelde houdbaarheid van de geteste potjes uitstekend. Het bloeipercentage kan echter nog wel iets verbeteren. Van de in totaal 786 geteste potten bloeiden er 731 goed open, ofwel 93%.
Muscari scoorde met 100% bloei het best. Bij tulp, narcis en hyacint lagen de bloeipercentages tussen de 88 en 93%. De resultaten zijn besproken met de FPC, die te kennen gaf graag met de competitie door te willen gaan en zo de kwekers te stimuleren 100% bloei te realiseren.

Winnaars
Tijdens de productbijeenkomst vielen de volgende kwekers in de prijzen:
Flowerboost voor beste hyacint; Bloembollenbdrijf Duin voor beste blauwe druifje; H. Duineveld voor beste narcis en Van den Berg-Hytuna voor beste tulp.

Bron en foto: Royal FloraHolland