Eppo Bolhuis: ’EU zet nog steeds vol in op biomassa’

  De Nederlandse markt voor bioketels is zo goed als ingestort. ’Biomassa wordt zwart gemaakt in de media’, vindt Eppo Bolhuis, voorzitter van NBKL, de brancheorganisatie van leveranciers van bioketels. Ondertussen zet de Europese Unie er vol op in. ’Als de waarheid boven tafel komt, dan staat biomassa weer snel terug op de kaart.’ 

  Stond de stook van biomassa tot een paar jaar geleden nog bekend als milieubewust, van dat imago is weinig meer over. Dat wil zeggen, in Nederland. Als gevolg daarvan is de verkoop van installaties in de glastuinbouw, de grootste afzetmarkt, ingestort. Betekent dit het einde voor de stook van biomassa? „Nee”, denkt Eppo Bolhuis, voorzitter van de NBKL, de brancheorganisatie van leveranciers van bioketels en brandstoffen. „Biomassa is meer dan ooit nodig om aan de klimaatdoelstellingen te voldoen.”

  Hoe wordt in Europa naar bio-energie gekeken?
  „In de EU is bio-energie een belangrijke peiler voor hernieuwbare energie, met 16,7% van de totale warmteproductie. Zeker in landen als Duitsland en Oostenrijk is biomassa groot. In Duitsland is zelfs de subsidie voor kleinere ketels verhoogd. De negatieve publieke opinie in Nederland is uitzonderlijk.”

  Is er nog toekomst voor biomassa in de glastuinbouw? En hoe ziet die rol er dan uit? Lees het in Bloemisterij 9 of direct in het digitale magazine (alleen voor digitale abonnees).

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties