FNV pleit voor sluiting winkels rond kerst

FNV wil dat alle winkels tijdens de kerstdagen verplicht hun deuren sluiten. ‘Hiermee moet het Veiligheidsberaad voorkomen dat het rondom kerst net zo druk wordt in de winkelstraten als tijdens Black Friday’, meldt Retailnews op basis van een brief van de vakbond aan het Veiligheidsberaad.

De overheid moet volgens FNV scherpe afspraken maken met de grote winkelketens over openingstijden, winkelsluiting, deurbeleid en reclame-uitingen. Anders kunnen winkelmedewerkers hun werk niet veilig uitvoeren, stelt bestuurder Linda Vermeulen. ‘Winkelmedewerkers zijn al de hele crisis aan het werk en worden nu blootgesteld aan een drukte die helemaal niet past in een tijd waarin we het coronavirus achter ons willen laten. De drukte in de winkelstraat is door de vele reclames van grote winkelketens op sociale media, tv en radio bewust gecreëerd.’

Grote retailers willen juist open

In de brief, gericht aan het Veiligheidsberaad, pleit de vakbond ervoor winkelketens op zondag te sluiten tot na de kerstdagen. Daarnaast zouden winkels doordeweeks hun deuren na 17.00 uur moeten sluiten zodat medewerkers ‘in alle rust kunnen opruimen’ en wil de FNV dat winkels zowel op eerste als op tweede kerstdag verplicht dicht gaan. Een aantal grote retailers, waaronder supermarkten, wil juist graag opengaan op eerste kerstdag om de drukte te spreiden. Dit moet verboden worden, stelt de vakbond.

Bron: Retailnews | Foto: Shutterstock

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties