Fondsen geven boost aan SAIA Agrobotics

  SAIA Agrobotics, een tech spin-off van Wageningen University & Research, kan haar roboticatechnologie voor de glastuinbouw verder ontwikkelen met investeringen uit de Thematische Technology Transfer fondsen van Innovation Industries en SHIFT Invest en het ION+, een innovatiefonds voor MKB’ers in Gelderland.

  SAIA ontwikkelt robots die menselijke handelingen in kassen kunnen overnemen. Vooralsnog alleen in de glasgroenten; tomaat, paprika en tomaat. „ De grootste gewassen in kassen wereldwijd. Telers kunnen niet wachten als we ze spreken. Met deze investering hopen we zo snel mogelijk een oplossing te kunnen bieden”, zegt Ruud Barth, CEO van SAIA Agrobotics. Hij wil niet prijs geven hoeveel de investering bedraagt. Wel toevoegen dat de technieken de afgelopen tijd enorm snel verbeterden. „Zij zijn nu rijp om commercieel in te zetten.” Daarbij kijkt SAIA verder dan alleen de robotica: „We ontwikkelen een integrale systeemoplossing, waar ook teeltsysteem en rassenoptimalisatie worden mee genomen.”

  Spin-off

  SAIA Agrobotics is een tech spin-off van Wageningen University & Research. De afgelopen 20 jaar heeft Wageningen University & Research veel ervaring opgedaan in de glastuinbouw met robots. Het begon met een oogstrobot voor komkommer. Daarna maakte de groep ‘Agro Food Robotics‘ een oogstrobot voor paprika. De oprichters van SAIA Agrobotics werkten daar 7 jaar aan, samen met telers en techneuten uit andere Europese landen. De ervaring met dit zogeheten ‘SWEEPER’ project, leidde tot SAIA Agrobotics. Zij ontwikkelden recent een bladplukrobot binnen de ‘agROBOfood’ Innovation Hub, een Europees gefinancieerd project om toepassing van robotica in de tuinbouw te stimuleren.

  Investering uit ION+

  Vanuit het Gelderse fonds ION+ ontvangt SAIA Agrobotics een financiering. ION+ is een innovatiefonds voor mkb’ers in Gelderland en wordt gefinancierd door de provincie Gelderland en een bijdrage uit het Europese subsidieprogramma OP-Oost. Oost NL verstrekt deze namens de provincie Gelderland, zoals ze in een eerder stadium ondersteuning voor het bedrijf regelde via het programma De Groeiversneller. Gelderland wil innovaties in de foodsector versnellen. Niet alleen om te zorgen voor voldoende voedsel, maar ook inkomsten voor bedrijven.

  Investering uit Thematische Technology Transfer fondsen (TTT)

  Naast de financiering vanuit ION+ ontvangt SAIA een bijdrage vanuit een Thematische Technology Transfer fonds (TTT). In dat specifieke fonds zijn de financiers Innovation Industries en SHIFT Invest actief. TTT is opgebouwd rondom een partnerschap met de vier Nederlandse technische universiteiten, TNO en RVO. Het verwaarden en in de praktijk brengen van wetenschappelijk onderzoek van veelbelovende startups vanuit spin-offs staat hierbij centraal.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties