‘Forse uitbreiding steun belangrijk voor ondernemers’

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn blij dat het kabinet het steunpakket voor ondernemers fors uitbreidt na de recente aanscherpingen van de lockdown. De regeling tegemoetkoming vaste lasten (TVL) wordt flink geïntensiveerd; het vergoedingspercentage gaat naar 85%. Ook de loonsteun (NOW) gaat voor het eerste en tweede kwartaal van 2021 naar 85%.

‘Dit was echt bittere noodzaak. Nog steeds zal niet iedereen geholpen zijn, maar het is een enorme verbetering. Groot respect voor het kabinet dat het op tal van fronten echt heeft doorgepakt om banen en bedrijven door de crisis te helpen. Het verbeterde steunpakket voorziet per april ook in ondersteuning voor starters die tot nu toe niet konden worden geholpen’, aldus beide organisaties in hun reactie.

Wensenlijstje

De ondernemersorganisaties zien veel van hun wensen in het aangepaste steunpakket terug. Zo krijgen ook grotere mkb-bedrijven en juist heel kleine beter toegang tot de regeling tegemoetkoming vaste lasten. En voor kleine bedrijven wordt het minimumbedrag verdubbeld naar 1.500 euro en ook mkb-bedrijven met meer dan 250 werknemers komen voor de TVL in aanmerking. Verder gaat het maximumbedrag van de TVL flink omhoog  (90.000 euro voor drie maanden naar 330.000 euro) en wordt de voorraadvergoeding voor winkeliers substantieel verhoogd.

Garantiefonds evenementen en eigen vermogen

Ook twee andere belangrijke punten van de ondernemersorganisaties, namelijk een garantieregeling voor evenementen en steun om het eigen vermogen te versterken, komen er. Die laatste wordt nu uitgewerkt door het kabinet. Dat is nodig omdat de vermogens van veel ondernemers zijn opgebrand en zij in het zicht van de eindstreep van de crisis anders alsnog failliet gaan. Het garantiefonds moet ondernemers in de evenementensector helpen, zodat zij het evenementenseizoen 2021 kunnen gaan voorbereiden zonder grote risico’s die buiten het normale ondernemersrisico vallen.

Belangrijke verbeteringen 1e en 2e kwartaal 2021

TVL:

– subsidiepercentage naar 85% bij elk omzetverlies vanaf 30%.

– grens van 250 medewerkers en 50 miljoen jaaromzet losgelaten, zodat ook grotere mkb-bedrijven in aanmerking komen voor TVL.

– maximale vergoeding van 90.000 naar 330.000 euro voor drie maanden.

– minimale bedrag van 750 euro naar 1.500 euro, zodat ook kleine bedrijven beter worden geholpen.

– drempel van 3.000 naar 2.000 euro.

NOW – loonsteun:

– vergoedingspercentage loonkosten van 80 naar 85% in eerste en tweede kwartaal

Detailhandel:

– voorraadvergoeding van 5,6 naar 21% (met inbegrip met compensatie 4e kwartaal).

– TOZO:

onder andere voorgenomen vermogenstoets per 1 april geschrapt

R&D-pakket voor industrie met grote vraaguitval

Garantiefonds voor evenementen

– Regeling voor steun eigen vermogen in de maak

– Diverse fiscale maatregelen (reiskosten, werkkosten, etc).

Bron: MKB Nederland

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties