Hortipoint Fytosanitair keuren na brexit: planten ja, snijbloemen nee

  Fytosanitair keuren na brexit: planten ja, snijbloemen nee

  0

  Na brexit moeten exporteurs potplanten, bestemd voor het VK, fytosanitair laten keuren. Snijbloemen mogelijk niet. Dat verwacht algemeen directeur Liesbeth Kooijman van Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) op basis van de op dit moment bekende informatie.

  In Nederland gaan er na brexit keuringen van sierteeltproducten plaatsvinden. Om welke producten het gaat en vanaf wanneer is nog niet geheel duidelijk. Het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) heeft al wel enige indicaties voor welke richting het uitgaat.

  Liesbeth Kooijman is sinds 1 mei jl. algemeen directeur van KCB: „De werkwijze kennen we. Het derde land bepaalt de fytosanitaire keuringseisen en NVWA bepaalt hoe keuringsdiensten daaraan invulling moet geven. Het hangt dus van het Verenigd Koninkrijk af wat wij als brexit een feit is moeten controleren.”

  Liesbeth Kooijman, algemeen directeur KCB, foto KCB.

  Koffiedikkijken

  Vooralsnog lijkt het er volgens Kooijman op dat het VK aangeeft dat ze aan de eisen van de Europese Unie vasthoudt. „Dit betekent dat potplanten gekeurd gaan worden, want die zijn volgens de EU-regels vanaf 14 december jl. plantenpaspoort plichtig. Het betekent ook dat, zoals het er nu uitziet, snijbloemen niet gekeurd gaan worden. Maar het blijft koffiedikkijken. Het is afhankelijk van wat er uit de onderhandelingen komt.” (..)

  Lees hier het volledige artikel in het digitale magazine van de Bloemisterij.

  Arie-Frans Middelburg
  Arie-Frans Middelburg werkt sinds 2002 als redacteur bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Hij schrijft onder meer over veilingen, logistiek en ontwikkelingen in de sierteelt in het buitenland.

  Reageer op dit artikel

  avatar