Gratis plastic tas definitief verboden in 2016

De gratis plastic tassen bij de toonbank van Nederlandse winkels zijn per 1 januari 2016 verboden. Deze maatregel is onderdeel van een brede aanpak voor het reduceren van het gebruik van voornamelijk plastic draagtassen door consumenten.

Dat meldt Retailnews op basis van een brief van staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu aan de Tweede Kamer. Het verbod op plastic tasjes die bedoeld zijn voor eenmalig gebruik werd eind vorig jaar al aangekondigd. De staatssecretaris wil niet wachten op de Europese wetgeving, die voorschrijft dat de hoeveelheid plastic tasjes die in omloop zijn over vijf jaar met 80% moet zijn gedaald.

Vergoeding
Een wettelijk verbod moet voorkomen dat winkels vanuit concurrentieoogpunt in de verleiding komen een plastic draagtas gratis mee te geven. Als een winkelier als service een draagtas mee wil geven, dan kan hij volgens Mansveld ander materiaal kiezen of een vergoeding vragen. In het verbod wordt een uitzondering gemaakt voor plastic tassen die noodzakelijk zijn vanwege functionaliteit of voedselveiligheid.
De Raad Nederlandse Detailhandel is voorstander van een verbod op alle gratis plastic tassen, maar met een uitzondering voor de meest duurzame plastic materialen.

Bron: RetailNews
Bron: INGImage