‘Groene’ Kamerleden Weverling en Von Martels keren niet terug na verkiezingen

  Een aantal Tweede Kamerleden die land- en tuinbouw of natuur in hun portefeuille hebben, komen na de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart 2021 niet terug. Zo verlaten Arne Weverling (VVD), Maurits von Martels (CDA, tevens melkveehouder) en Carla Dik-Faber (ChristenUnie) het Binnenhof.

  Het Westlandse Tweede Kamerlid Weverling heeft zich onder andere beziggehouden met tuinbouw. Hij zat sinds 2017 in de Tweede Kamer. Daarvoor was hij wethouder namens GemeenteBelang Westland.

  21.000 voorkeursstemmen
  Von Martels kwam eveneens in 2017 in de Tweede Kamer terecht, waar hij destijds met 21.000 voorkeursstemmen werd verkozen. Hij runt een melkveebedrijf in Dalfsen, en wil hier na de verkiezingen weer fulltime mee bezig zijn. Landbouw is belegd bij Tweede Kamerlid Jacco Geurts (veehouder) die op plaats 11 van de CDA-kandidatenlijst staat.

  Carla Dik-Faber werkt sinds 2012 in de Tweede Kamer. Zij zat jarenlang in de commissie landbouw, natuur en voedselkwaliteit. Zij verlaat de Kamer om meer tijd met haar gezin door te brengen.

  Aspirant-kamerlid Pieter GrINWIS helpt zijn vader in de zomer met de uienoogst

  Nieuwkomers op de lijst met boerenachtergrond
  Sommige nieuwkomers op de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen hebben een agrarische achtergrond. Zo is aspirant-kamerlid Pieter Grinwis (Christenunie) afkomstig van een akkerbouwbedrijf op Goeree-Overflakkee. In de zomer helpt hij zijn vader met de aardappel- en uienoogst.

  Eline Vedder, melkveehouder, Statenlid in Drenthe en bestuurder van de LTO-vakgroep Melkveehouderij, staat op plaats 23 op de CDA-kandidatenlijst. Zij dingt voor het eerst mee naar een Kamerzetel. Een andere nieuwkomer op de CDA-lijst is melkveehouder Cees de Jong uit Hoogblokland, die op plaats 34 staat.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties